БиХ забранила увоз свињског меса, Србија чека анализе из Мадрида

Због сумње да постоје случајеви афричке свињске куге у Србији, БиХ је као што то правила налажу, увела привремену меру забране увоза свињског меса, а чекамо резултате тестирања свињског меса послатог у референтну лабораторију ЕУ у Мадриду, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

Босна и Херцеговина увела је превентивно привремену меру забране увоза свињског меса из Србије због сумње о постојању афричке свињске куге у нашој земљи, потврђено је у ресорном министарству.

"Сумња постоји, чекамо налазе из Мадрида од надлежне референтне лабораторије Европске уније. Нормално је што је БиХ тако одреаговала", кажу у Министарству пољопривреде.

У ситуацијама када је у суседним државама постојала сумња да се појавила ова болест и Србија је раније њима уводила привремене мере забране увоза свињског меса, подсећају надлежни.

"Исто је и Србија реаговала према Мађарској и Бугарској. Чекамо прецизне резултате који треба ускоро да стигну", кажу у министарству.

Канцеларија за ветеринарство БиХ усвојила је Упутство о привременој забрани увоза одређених пошиљки меса из Србије због сумње на присуство афричке свињске куге у Србији.

Овим се забрањује увоз домаћих и дивљих свиња, меса домаћих и дивљих свиња, као и производа пореклом од домаћих и дивљих свиња који нису били обрађени на начин да је са сигурношћу уништен вирус афричке свињске куге.

Ово Упутство ће бити на снази све до добијања службене информације од надлежних тела Републике Србије о престанку сумње на појаву афричке свињске куге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво