На колико година ћете убудуће моћи да узмете кеш кредит

Народна банка је од јануара скратила рок за одобравање кеш кредита са 10 година на осам. Следеће године такви кредити одобраваће се на седам година, а од 2021. на годину мање. Готовински кредити с роком отплате изнад осам година нису забрањени, али ће ризик одобравања на дужи период од прописаног захтевати додатну гаранцију банака.

Прво су банке бројале до десет, а сада одбројавају уназад – до шест. Такав је рок одобравања кеш кредита становништву. Шта је охрабрило банке да кеш кредитима задуже становништво са 460 милијарди динара, чак 30 милијарди више од нивоа стамбених позајмица?

После неколико година отписа, репрограма и продаје ненаплативих потраживања, банке су најзад стабилизовале пословање, а ниво ненаплативих кредита свеле на 5,2 одсто, што је историјски најнижи ниво. У међувремену је и референтна камата снижена на свега 2,5 одсто, и то је нови кредитни замајац.

"Смањење референтне каматне стопе на најнижи ниво у режиму циљане инфлације заједно са већом конкуренцијом међу банкама, нижом премијом ризика земље и ниским каматним стопама на тржишту новца у зони евра допринело је расту кредитне активности од 9,9 процената", рекао је Дарко Ковачевић, директор сектора у Народној банци Србије.

И поједине банке, приликом одобравања задужења са краћим роком, нуде ниже камате, док за позајмице са дужим роковима од, на пример, три године камате степенасто расту. Грађани треба да провере да ли уговарају кредит са фиксном или варијабилном стопом, јер не нуде све банке исте камате.

"С обзиром да је претходних година референтна стопа имала тренд пада то се директно одразило и на кретање белибора – што значи да су каматне стопе тамо где су клијенти уговарали варијабилну каматну стопу или комбиновану – имале тренд пада или снижавања", каже Мирјана Ђорђевић, директор развоја производа "Збербанке".

Просечан грађанин задужен 1.200 евра 

Банкари сматрају да успоравање кеш позајмица неће доћи преко ноћи. Просечан грађанин Србије са личним задужењем од око 1.200 евра још није у категорији најзадуженијих у односу на комшије у региону.

"Потреба клијената за кредитима се никада неће умањити. Уколико клијент и отплати свој кредит он ће у неком будућем периоду вероватно имати потребу да се опет задужи. Мере НБС су врло добре у том смилу што ће да зауставити балон презадуживања клијената", сматра Ђорђевићева.

После конверзије кредита у швајцарским францима, скоро 16.000 таквих кредита је конвертовано у евре, па је велики број тих клијената поново кредитно способан. Банке сносе највећи део субвенција камата на те позајмице.

Тај губитак оне ће покрити ослобађањем резерви за ризик таквих кредита. То је још један од разлога који ће поспешити кредитирање грађана и цео финансијски систем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво