Рудници на "инфузији", чека се отварање нових и модернизација рада

У рудницима за подземну експлоатацију угља у Србији ситуација је тешка и споро се мења набоље. Сењски рудник, у коме још користе лифт из 19. века, опстаје захваљујући државној помоћи. Још се чека да заживи акциони план о модернизацији и отварању нових јама.

Сењски рудник je најстарији рудник за подземну експлоатацију угља у Србији. Као и пре стотину година у јаму се силази на исти начин – парним лифтом, који је још 1872. године направљен у Грацу и од тада непрекидно ради.

Занимљиво је да су зупци на главном зупчанику од дрвета. Парњача је под заштитом државе као културно добро, а од недавно је доступна и туристима који посећују Музеј угљарствa.

Парни лифт је својеврсни симбол и сведок почетка индустријализације Србије. Ни стотину година касније није се у Сењском руднику много шта променило, осим што испод земље има више ходника, а мало угља.

Јамска експлоатација годинама је на државној инфузији. Субвенције су редовне, али ипак недовољне за значајније инвестирање и пораст продуктивности. Рудари у свим рудницима за подземну експлоатацију се жале на тешке услове за рад, ниске плате и недостатак опреме у јамама.

Рудар Станоје Станојевић каже да их муче вода и блато, додајући да раде за педест, шездесет, највише до седамдесет хиљада динара за посао копача.

Станојевићев колега Саша Савић, са друге стране, напомиње да у колини нема боље плаћеног посла.

Наводи да им недостају опрема, хронични је недостатак надница и људи све мање.

Од Акционог плана који Влада припрема очекује се да поспеши развој рудника који имају резерве, а да се истрошене јаме полако затварају уз адекватна решења за све који остају без посла.

"Тај план још није почео да се спроводи, очекујемо да крене та прича о отварању неких нових рудника и модернизације производње да бисмо могли да побољшамо ефекте производње и рада ових људи који раде најтежи посао у овој земљи", каже председник синдиката Небојша Миленковић.

У синдикату кажу да свим радницима и даље није повезан радни стаж за 19 месеци и да то додатно компликује ситуацију у рудницима јер су радници почели да туже фирму.

Око 230 радника у Јавном предузећу за експлоатацију угља "Ресавица" изјаснило се за добровољни одлазак из предузећа уз социјални програм и 300 евра по години стажа. Држава је за одлазак радницима обезбедила 200 евра по години стажа, а остатак компанија. Реч је о трећем добровољном одласку радника уз социјални програм у последње три године, чиме ће број запослених у јамским коповима са 4.100 бити смањен на око три и по хиљаде запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво