За Стару планину чује се и без нових технологија

Изградњом прве жичаре на Старој планини означен је почетак туристичког развоја и њеног потпланинског подручја. Оживела су села дуж пута ка Ски-центру, а број домаћинстава која се баве сеоским туризмом у последњих пет година повећао се за више од три пута.

Сеоска насеља општине Kњажевац током лета својим гостима нуде очувану природу, могућности за лов, риболов, шетњу и традиционално гостопримство тамошњих житеља. Села подно Старе планине занимљива су и туристима из иностранства.

"Температура много добра, кућица много лепа, људи много љубазни", набраја Палома Гонзалес из Шпаније.

"Волела бих зими да дођем посебно јер сигурно је нови доживљај у питању, благи терени који су дивни за скијање", каже Гордана Божић из Београда.

Домаћинство Пешића из Села Вртовца прима госте од 2007. године.

"Имали смо услове, супруг је кафеџија, знамо са гостима, са људима. Тако смо и почели, не са рекламом неком, није био раније ни интернет ни ништа, па су чули за нас", објашњава Вида Пешић из села Вртовац.

Весна Јогрић из Балтабериловца каже да добро ради, а као проблем истиче недостатак боље снабдевених продавница, обележених пешачких стаза и нагомилавање смећа.

"Људи прођу и баце из кола ђубре поред пута, не воде рачуна. Треба мало и људи по селима да се мало више едукују и да се ангажују око свог ђубрета, да мало поведу рачуна", сматра Весна.

Едукација домаћинстава

Сеоским домаћинствима у послу помаже Туристичка организација општине Kњажевац.

"Радимо доста и на едукацији са њима, радимо на категоризацији, помажемо им приликом реализације и наплате ваучера, тако да, све у свему, једна добра сарадња са њима", истиче Бобан Марковић из Туристичке организације општине Kњажевац.

Инфраструктурни радови у селима приоритет су општине Kњажевац. Ове године трећина локалног буџета намењена је реконструкцији путне мреже.

"Ми се трудимо да свуда тамо где постоји иницијатива мештана села да се баве сеоским туризмом да инвестицијама у инфраструктуру, омогућимо и предуслове за бављење тим послом и да на тај начин упосле и себе и своје породице", каже председник општине Kњажевац Милан Ђокић.

Број лежајева у сеоским домаћинствима књажевачког краја повећан је са 250, колико их је било у 2013. години, на око 800 у прошлој години када је остварено и рекордних 74.000 ноћења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи