Кина отворила врата за српску свињетину

После скоро две године преговора, Србија би до краја године требало да почне извоз свињског меса у Кину. То је најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је данас у Пекингу разговарао са својим кинеским колегом Хан Ченгфуом.

Иако је по лунарном календару ово година Свиње, за Кину је ово година проблема са свињом.

Афричка свињска грозница однела је милионе животиња, због чега су узгој и производња тог меса опали.

Јаз између понуде и потражње на кинеском тржишту донекле би могла да попуни и Србија.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да је током састанка са кинеским министром пољопривреде Хан Ченгфуијем добио подршку за извоз српског меса у Кину.

"Ово је последица дугог рада Министрарства, али и исто тако политичке подршке коју смо имали и од председника Кине, али исто тако и председника Вучића за отварање Кинеског тржишта за мноштво српских производа", истакао је Недимовић.

Кина је највећи потрошач свињског меса на свету. Прошле године у тој земљи је потрошено 560 милиона тона свињетине, што значи да је у просеку сваки Кинез појео 40 килограма тог меса.

"Сигурно да можемо 500.000 комада свиња ове године и почетком следеће да испоручимо. Ово је најбоље тржиште и тржиште које најбоље плаћа. Нема бољег посла за свињарство него отворити кинеско тржиште", указао је Недимовић.

Највећи део свињетине Кина производи сама, а остатак увози из САД, Канаде, Европе. Том списку би до краја ове године требало да се придружи и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво