Русији прети рецесија

Руски стручњаци за идућу годину предвиђају буџетски дефицит од близу 70 милијарди долара и смањење броја запослених. Председник Медведев и премијер Путин позивају нацију на јединство. Приоритет је очување стабилности рубље.

Први пут у последњих десет година руска економија суочава се са великим проблемима.  

Упркос овогодишњем снажном привредном расту од близу седам одсто, Русији, као и другим економијама у успону прети рецесија, тврде стручњаци.

Разлог није само светска криза већ и рекордни пад цене нафте, главног извора прихода.

Економисти стрепе од мањка у буџету за наредну годину, јер се при његовој изради рачунало да ће просечна цена нафте бити око 75 долара.

"Узроци ове кризе настали су ван руске економске зоне. Ми заправо плаћамо цену неодговорних одлука земаља које су зарад свог економског раста повећавале глобални финансијски ризик", рекао је председник Русије Дмитриј Медведев.

Курс рубље пао је према евру на најнижи ниво у протеклој деценији.

Криза и пад тражње приморали су произвођаче аутомобила да зауставе погоне наредних недеља.

Стручњаци предвиђају раст незапослености у идућој години, као и буџетски дефицит од близу 70 милијарди долара.

Премијер Путин позива чланове Владе да у тимском духу раде на примени мера против кризе.

"Резултати су у целини позитивни, али могло је да буде и боље. Наша економија већ дуго је интегрисана у светску економију. Од почетка 90-тих стално смо говорили да треба да се интегришемо и као што пословица каже сами смо себи ископали рупу", изјавио је премијер Владимир Путин.

Руско-украјински спор о цени гаса

Украјина дугује Русији за гас више од две милијарде долара, због чега Москва прети" завртањем славине" од 1. јануара.

Договор није постигнут ни у данашњем разговору Владимира Путина и председника Украјине Виктора Јушченка.

"Не желим више да гледам украјинску делегацију у седишту Гаспрома за Нову годину. Не желим да наши људи пате и да мисле да се Русија лоше опходи према грађанима Украјине. Да сам на месту Русије показао бих своју великодушност изнад свега", рекао је председник украјинског парламента Владимир Литвин.

Међутим, шеф руске дипломатије Лавров обећава да ће Москва осигурати непрекидну испоруку гаса за потребе европских купаца у идућој години.

Из Гаспрома најављују да ће просечна цена гаса која износи између 460 и 520 долара, у првом кварталу 2009. године појефтинити 30 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара