Род пшенице за петину мањи од прошлогодишњег

Завршена је жетва пшенице. Процењује се да је род нижи око 20 одсто него прошле године. Очекује се род од два и по милиона тона, од чега милион тона може да се извезе.

Према речима пољопривредника ово је најтежа производна година у протеклој деценији, а као главни разлог наводе, неповољне временске прилике, док се сушни период током јесени и зиме, наставља и у пролеће, све до маја, а тада су пале обилне кише, праћене великим температурним осцилацијама, што је изазвало обељење код пшенице.

"Имао сам пет хектара под пшеницом. Принос је на огледном пољу био 6,6 тона по хектару, а на осталом је било 5,5 тона. Око 30 тона пшенице сам предао у млин. Чекамо бољу цену, јер ова је реално ниска. Осамнаест динара је цена која не може да покрије цену коштања пшенице", каже Светислав Живановић, пољопривредник из Табановића.

И док ратари нису задовољни тренутном откупном ценом овогодишњег рода, откупљивачи тврде супротно.

"Цена је таква, тржиште је формира, сваки дан се она може променити. Од почетка жетве се променила на динар више. Тренутно износи 18 динара за све произвођаче на продајним местима и таква је код већине откупљивача на територији Војводине", каже Јован Булатовић из "Конзула", доо Нови Сад.

На питање да ли ће ове године извозити пшеницу, Булатовић каже да постоје тржишни вишкови и да домаћа производња неће бити угрожена.

"Специфично за ову годину јесте да ће ти тржишни вишкови представљати практично сточну пшеницу која ће као таква бити понуђена тржишту, па какав буде њен одговор такав ће бити и наш извоз", рекаоје Булатовић. 

Поред временских прилика ратари се жале ми на квалитет семена. Јесу ли извукли поуку из овогодишње производње?

"Ми ове године можемо закључити да се јављају нове болести, нови инсекти и са правом се питамо због чега се све то јавља. Да ли то узрокују временски услови, да ли ова нова семена, нова генетика. За јесен остаје питање шта сејати, колико сорте и колику површину пшенице да засејемо", каже Војин Тркуља, пољопривредни стручњак.

Једно је ипак сигурно, највећи део овогодишњег рода завршиће у складиштима и чекати бољу цену. А шта ће бити са оним малим произвођачима који морају одмах вратити дуг, само они знају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво