Где се у Србији најлакше долази до посла а где најтеже

У овом тренутку има 527.000 лица на евиденцији Националне службе за запошљавање, рекао је за РТС директор те службе Зоран Мартиновић. Најлакше се до посла долази у Београду и Војводини, а најтеже на југоистоку Србије.

Зоран Мартиновић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је актуелна стопа незапослености у Србији 12,1 одсто али да су ти подаци већ застарели и да се чекају резултати за први квартал који ће бити доступни на крају августа.

Каже да је стопа незапослености у односу на исти период прошле године за 2,7 одсто мања.

Мартиновић је рекао да од 2014. године владају позитивни трендови на тржишту рада и да је слика на терену задовољавајућа.

Осим радника који раде на сезонским пословима, најлакше до посла долазе они који су спремни да раде на најједноставнијим пословима.

Такође, постоји конкретна тражња за профилима за које су потребне одређене вештине и способности: у грађевинарству, занатским пословима, угоститељству, туризму, ИКТ индустрији. Траже се и лекари са специјализацијама, правници, инжењери, фармацеути... 

Мартиновић каже да и сада постоји велики број лица на евиденцији Националне службе који дуго траже посао. Истиче да лакше долазе до посла они који су активни и који се информишу.

Програми за лакше запошљавање

Поред стандардног посла службе, годинама се спроводе и актуелни програми који се финансирају из републичког буџета или из буџета службе.

Најчешћи програми су стручне праксе, отварање нових радних места, самозапошљавање и разне врсте обука и преквалификација.

Мартиновић каже да теже до посла долазе они који су старији од 50 година и да се према њима пласирају одрећени програми који их чине лакше запошљивима.

Када је реч о регионима у Србији, Мартиновић истиче да се највише људи запошљава у Београду и у Војводини. Наводи да Југоисточна Србија заостаје и да је ту незапосленст виша од 14 одсто.

Међутим и на том подручју није исто у сваком месту јер је у Нишу и Лесковцу много веће запошљавање него у неким општинама где та шанса уопште не постоји.

Каже да су и Шумадија и Западна Србија, такође, изнад просека али не тако високо.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво