Зашто кромпир у Врању кошта 40 динара, а у Београду 80

Кромпир је најскупљи у Сремској Митровици и Београду, а јабуке најјефтиније у Врању. Сваке године варирање цена постаје редовна појава. Цена се формира на основу понуде и потражње, транспорта и куповне моћи становништва.

Завод за статистику упоредио је цене пољопривредних производа у продавницама и на пијацама и утврдио да је најјефтинији кромпир у Врању – 40 динара, а у Београду је најскупљи – 80 динара по килограму.

Цена црног лука у Нишу је 60 динара а најскупљи је у Сремској Митровици где је 110 динара по килограму. 

Владa Ковачевић из Института за економику пољопривреде каже да се цена формира на основу понуде и потражње. Производи су, притом, јефтинији тамо где настају. На то потом морају да се додају трошкови транспорта и остали трошкови.

Утицај на цену има и куповна моћ становништва. Тако је у јужним деловима Србије нижа куповна моћ, и очекивано је да и цене буду ниже.

"Варирање цене у Србији је редовна појава. Уколико упоредимо варијације у Србији у односу на ЕУ, приметићемо да су варирања на тим локацијама израженија, као и временско варирање цене, ако пратимо у току једне године", навео је Ковачевић.

Фактор који утиче на цене је и структура пољопривредних производа и структура газдинстава.

"У Србији доминирају мала газдинства, просек је 5,4 хектара, која најчешће нису удружена. То је исцепкана понуда, произвођачи производе малу количину коју могу изнети само на локално тржиште", указао је Ковачевић.

У Војводини су нешто крупнији произвођачи и више су удружени него на југу.

"Уколико је кооператива као у ЕУ, врло лако се искористи ценовна разлика и брзо се допреме производи на тржиште попут београдског, и тако се брзо изједначавају цене", рекао је Ковачевић.

И цена јабука варира, од 40 динара у Врању до 80 у Београду. Једемо углавном домаће јер је Србија значајан произвођач јабука, каже Ковачевић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи