Из ваљевске фабрике стижу делови за "вампире"

Ковачки центар у Ваљеву у сарадњи са "Југоимпортом СДПР" оживео је погон затворене фабрике "Петар Драпшин" у Младеновцу. У њему се кују обојени метали за наменске и цивилне потребе. Тиме је отклоњено уско грло у производњи отковака за наменску индустрију Србије, јер у Ваљеву нису обрађивани обојени метали.

У посрнулом гиганту "Петар Драпшин" у Младеновцу опет раде моћне пресе. 

У погону Ковачнице који је купио "Југоимпорт СДПР" за потребе Ковачког центра у Ваљеву освојена је нова технологија ковања обојених метала. 

Реновирање је коштало пет милиона евра, а у погон су пребачене све машине из младеновачке ливнице.

"Инвестирањем Југоимпорта и Ковачког центра Ваљево дошли смо у ситуацију да смо овај погон подигли на здраве ноге и могу да кажем да је јако битан за Ковачки центар Ваљево због целокупне производње и процеса ковања који смо објединили. У Ваљеву се кује челик, а овде алуминијум и обојени метали", рекао је Милан Ђуровић, помоћник директора Ковачког центра Ваљево.

Србија више не увози отковке за тешко наоружање. У Ковачници су ангажовани најквалитетнији мајстори из некадашњег "Петра Драпшина".

Припремају се за производњу нових калибара за серијску производњу минских, ракетних и артиљеријских програма.

Са Машинским факултетом у Београду потписали су уговор о сарадњи.

"Наша улога, поред усавршавања младих кадрова, студената и младих инжењера, је имплементација најновијих научно-истраживачких достигнућа у производне процесе и процедуре у овом предузећу са једне стране и са друге решавање нестандардних, специфичних проблема који се током производње могу појавити", навео је проф. др Александар Симоновић, продекан Машинског факултета за научно-истраживачку делатност.

"Технички ремонт Братунац" који је произвео оклопно возило "деспот" у тој фабрици купује коване рукохвате за свој пиштољ "вампир".

"Ковачки центар видимо као поузданог партнера за реализацију наших будућих пројеката", истакла је Светлана Станимировић, технолог-конструктор у "Техничком ремонту Братунац".

Ковачки центар Ваљево, са погоном у Младеновцу, запошљава 320 радника и најмодерније је опремљен у овом делу Европе.

Својим достигнућима, од којих је највеће освајање калибра 155 мм за хаубице великог домета, даје посебан допринос усавршавању наменске индустрије Србије. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара