У оптицај пуштене кованице са обележјем "2019." година

Народна банка Србије пустила је данас у оптицај прве количине кованог новца апоена од 5, 2 и 1 динар предвиђене за ову годину са обележјем године ковања "2019".

На годишњем нивоу, банкама се исплаћује око 70 милиона комада кованог новца свих апоена.

До сада су у уптицај пуштене кованице са годинама израде "2013", "2014", 2016", "2018", а сада следе и новчићи са ознаком "2019" на којима осим измене године, других измена нема.

Пракса је свуда у свету па тако и у Србији да се ковани новац израђује од материјала који одговарају цени коштања израде и саме номиналне вредности новца, каже за Танјуг директор Одељења за издавање готовог новца у Сектору за послове са готовином НБС Никола Рељић.

"Програмом израде новчаница, оптицајног и нумизматичког новца и меничних бланкета за потребе Народне банке Србије у овој години, између осталог, предвиђена је израда кованог новца, са делимично измењеним обележјима, у смислу да на лицу кованог новца тих апоена стоји година ковања 2019", наводи Рељић.

Залихе кованог новца, који је израђен по програму израде из претходних година сведене су на минимум.

Према дефинисаној динамици израде кованог новца по програму за 2019. годину, прве количине кованог новца апоена од 5, 2 и 1 динар већ су преузете у централни трезор.

До краја године следи сукцесивна израда целокупне количине предвиђене програмом израде.

На годишњем нивоу, каже Рељић, банкама се исплаћује око 70 милиона комада кованог новца свих апоена, тако да ће задовољавање потреба готовинског платног промета бити исцрпљене постојеће залихе са ознаком ковања "2018" и раније.

Затим следи исплата кованог новца са ознаком године ковања "2019", а према динамици израде.

Прописима је тачно дефинисано како кованице морају да изгледају, попут техничких карактеристика, масе, пречника или састава материјала од којег је ковани новац израђен, као и ознаке државности на њему, назив Републике Србије, грб, ознака Народне банке Србије...

У нашој земљи се иначе, ковани новац израђује од челичног језгра који је пресвучен слојем бакра који подсећа на кованице које су раније израђиване од легуре бакра, цинка и никла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво