Положен камен темељац за еколошки погон у смедеревској железари

Положен је камен темељац за градњу новог еколошког погона – Агломерације у смедеревској железари. Свечаности је присуствовао председник Србије Александар Вучић, који је најавио да ће Смедерево добити модерну фабрику. Амбасадорка Чен Бо је истакла да ће након обнове Железара бити конкурентнија, а Смедерево и околина ће имати свежији ваздух.

Александар Вучић је рекао да је кинеска страна уложила 120 милиона долара захваљујући пријатељству Пекинга и Београда.

"Председник НР Кине Си Ђинпинг је био овде, посетио вас, био је одушевљен вашим гостопримством и због тога је донео одлуку да подржи Србију и смедеревску железару", рекао је Вучић обраћајући се радницима.

Истакао је и да у Железари ради више од 5.000 људи, а 269 младих радника је запослено последњих годину дана. Додао је и да је 501 радник прешао са уговора на одређено на уговор на неодређено време.

Указао је и да услови за пословање нису нимало лаки, између осталог и због европских квота, и да ништа не бисмо издржали да немамо посвећеност кинеског руководства.

"Ово што изгледа као старина нестаће и имаћемо најмодерније фабрике, које ће ићи у корак са технолошки најсавременијим фабрикама", рекао је председник Србије.

Најавио је да ће опет упутити позив кинеском председнику Си Ђинпингу да дође у Смедерево и да ће га у том граду чекати "десетине хиљада људи".

Председник компаније "Hbis Tangsteel i Hbis Group Serbia" Ванг Ланију рекао је да је данас велики дан – постављање темеља и започињање радова на очувању енергије и заштите животне средине.

Ово ће остати забележено у славној историји пријатељске сарадње Србије и Кине, рекао је Ванг.

Када се пројекат заврши, већина старих зграда и опрема биће растављени и показаће се зелена, интелигентна, водећа модерна фабрика за уштеду енергије у Европи.

Очување енергије и заштита животне средине достићи ће напредни светски ниво, указао је Ванг. 

Амбасадорка Чен Бо је, обраћајући се на српском језику, рекла да ће након обнове, железара бити конкурентнија, а Смедерево и околина ће имати свежији ваздух и бистрије небо.

Чен Бо је рекла да су јој кинески радници у Железари пренели да су њихове српске колеге веома љубазне, да уче српски језик, да праве домаћу ракију и позивају их на славу, због чега осећају породичну атмосферу.

"Ја бих рекла да је Железара кућа коју су заједно градиле кинеска и српска страна", навела је амбасадорка Чен Бо.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво