Реконструкција железнице, најизазовнији вијадукт и тунел кроз Фрушку Гору

Србија ће имати најбржу пругу у овом делу региона, којом ће се од Београда до Будимпеште ићи 200 километара на сат. Уговор потписан са руским железницама, вредан је 230 милиона евра. Тренутно се ради на реконструкцији најтежих делова од Старе Пазове до Новог Сада у дужини од 44 километара, рекао је за РТС први заменик директора "РЖД Интернешнл" огранак у Србији Мансурбек Султанов.

Половина деонице на прузи од старе Пазове до Новог Сада већ је реконструисана, а у току су радови на вијадукту и тунелу кроз Фрушку Гору.

"Радимо вијадукт паралелно један са другим у дужини од три километара. Што се тиче тунела кроз Фрушку Гору имамо две цеви у укупној дужини од 2,2 километара. Чекамо једну велику експропријацију која треба да буде завршена до краја августа након чега иде наредна фаза од 10 километара од Сремских Карловаца до Петроварадина и Новог Сада", рекао је Султанов.

Султанов каже са сваки велики инфраструктурни пројекат има проблеме, али истиче подршку председника и Владе Србије, ресорних министарстава и одличну кооперацију са Инфрасруктуром Железнице Србије.

Када је реч о реконструкцији пруге Београд-Бар Султанов каже да је руска железница заинтересована и за тај пројекат и да је у току прикупљање неопходне документације.

"За барску пругу већ имамо завршену деоницу до Ваљева, али то није најкритичнији део већ је то део према Златибору и даље до границе са Црном Гором. Ту нема много простора да би се мењала осовина као на прузи према Будимпешти. Да би се осавременила и достигла пројектована брзина на тој прузи неопходна је савремена безбедносна инфраструктура, нова контактна мрежа и сигнализација", каже Султанов.

Према његовим речима Србија има веома добар положај и не треба да изгуби теретни транзит због чега су неке реконструкције рађене под саобраћајем.

"Коридор 10 и 11 су најбитнији за железнички као што су и за друмски саобраћај због тога је статегија коју сада спроводи ваша влада и ресорна министарства добра", рекао је за РТС први заменик директора "РЖД Интернешнл" огранак у Србији Мансурбек Султанов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво