Нови еколошки погон у Железари за чистији ваздух и већу продуктивност

У смедеревској железари данас почиње градња новог еколошког погона – агломерације. Реч је о инвестицији кинеске компаније Хбис вредној 80 милиона долара. Поред тога, како РТС сазнаје, кинески власник ће у заштиту животне средине и подизање енергетске ефикасности Железаре инвестирати и додатних 40 милиона долара.

Кинески власник до сада је у Железару инвестирао 150 милиона евра. Градња нове линије за агломерацију, у коју ће уложити још 80 милиона долара, јесте најзначајнији пројекат. То је еколошко постројење које готово елиминише штетне гасове, а повећава ефикасности и продуктивности рада челичане.

"На првом месту то је једна велика сигурност за све нас, а друго, то је нешто што се поклапа са оним разговорима које смо имали са кинеским менаџментом од пре пар година да ће кренути са великим инвестицијама. А оно што је веома битно, тај нови погон ће смањити трошкове производње", каже председник Самосталног синдиката радника Железаре Синиша Прелић.

Производња је брзо подигнута, а и у условима извозних квота које је наметнула Европска унија успели су да задрже водећу позицију на листи српских извозника.

"Када говоримо о најављеној инвестицији у Железару укључујући и она до сада уложена средства, то указује да ће пословање Железаре у дугом року бити одрживо што је свакако битно и за запослене у тој фирми, за наш извоз а свакако и друге запослене и фирме које послују у фирмама које гравитирају пословно ка Смедереву", објашњава директор Сектора за аналитику ПКС Бојан Станић.

Одржано је и обећање да неће бити отпуштања раднике, а конкурси за нека производна занимања су готово стално отворени. За више од 5.000 запослених и плате су, сходно договору, повећаване.

"А што се тиче самог кинеског менаџмента од првог дана они на првом месту поштују законе Републике Србије, поштују раднике, синдикате, а самим тим поштују и колективни уговор који смо ми са њима потписали пре три године, што је за нас све веома битно", истиче Прелић.

За грађане Смедерева важно је да Железара ради јер је тада и граду и околиним местима добро. Кроз подршку инфраструктурним појектима, али и помоћ у свим вандредним сутуацијама Хбис показује и да је друштвено одговорна комапанија.

"Ми доживљавамо Хбис као део Смедерева, а Хбис доживљава Смедерево као део Републике Кине. За сваки проблем који Град има апсолутно може да позове Хбис да му притекне у помоћ. Оно што мене радује је да менаџмет Хбис железаре сасвим одговорно приступа заштити животне стредине и да желе да уложе средства и да та железара боље ради", наглашава градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Хбис је водећи не само кински већ светски произвођач челика, иза кога стоји кинеска држава. Железару Смедерево купио је 2016. за 46 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво