Чадеж: Кинези виде потенцијал за даљи развој железаре

Инвестиција од 80 милиона долара кинеске "Хбис групе" у модернизацију смедеревске железаре показатељ је да и поред проблема који постоје у свету, на релацији Кина–Америка по питању квота за челик, Кинези виде потенцијал за даљи развој и дугорочну производњу у Србији.

Србија помно прати процес производње челика, а у контексту квота које прописује Брисел, како ни у једном тренутку привреда наше земље не би била угрожена, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Чадеж објашњава за Танјуг да полагање камена-темељца за нову линију Агломерације у челичани у Смедереву, чијем почетку радова ће сутра, како је најављено, присуствовати председник Александар Вучић, значи ново улагање у додатну вредност српског челика што ће, процењује, утицати на укупно повећање вредности извоза из наше земље.

"Инвестиција кинеске компаније у модернизацију постројења, у системе за заштиту животне средине, значи да је компанија ту, где види потенцијал, који може да има са својом компанијом и да овде може да опстане", рекао је Чадеж.

И поред проблема који постоје у глобалним оквирима, додаје, кинеска компанија види своју производњу у Србији.

"Оно што је посебно добро је што се одлучују да уложе новац у даљу додату вредност производа. Новом технологијом се повећава вредност онога што се извози", навео је Чадеж. 

С обзиром на то да је железара највећи извозник Србије, веома је важно како ће се она развијати у наредних пет година, објашњава председник ПКС-а који, говорећи о светском тржишту челика, односима Кине и Америке када су у питању квоте, каже да Европска унија тражи свој начин да одговори на ове глобалне изазове.

Иако Србија није чланица ЕУ, везана је за светско тржиште челика. Зато, каже, држава прати заједно са ЕУ процесе који се тичу производње и висине извозних квота, а, према речима Чадежа, Србија је до сада имала у том питању разумевање од стране Брисела.

Додаје да је наша земља, као и друге државе на Западном Балкану, потписница Споразума о стабилизацији и придруживању, али да тај споразум не говори само о придруживању, већ да се њиме и ЕУ обавезала да одржава стабилност у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво