Зашто ће нас од августа више коштати вожња ауто-путем

Скупштина Србије недавно је усвојила измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара којима се цена путарине у Србији повећава за 12 одсто. Директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак очекује да ће нови ценовник ступити на снагу у првим данима августа.

Директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак очекује да ће влада у четвртак усвојити повећање цене путарине, што би затим, у петак, требало да буде објављено у Службеном гласнику. Осам дана од тог тренутка закон ступа на снагу, што је 2. или 3. август, рекао је Дробњак.

"Путеви Србије" су Министарству предложили повећање путарине од 15 одсто, али је на седници Владе усвојено 12. Дробњак истиче да је поскупљење путарина предложено јер финансијски то предузеће "не стоји како треба", а потребна су средства за одржавање путева.

"Путарина код нас је најјефтинија на Балкану, и у поређењу са путаринама у Словенији, Хрватској, Мађарској, Бугарској, Румунији", рекао је Дробњак.

На констатацију да у Словенији треба да се плати 15 евра како би се целу недељу користио ауто-пут, колико кошта и пут од Београда до Ниша и назад, Дробњак одговара да је систем у Србији праведнији.

"Код њих је 15 евра и када пређете 240 километара и када пређете осам километара. За учеснике у саобраћају најкоректније је да плате онолико километара колико пређу. Нико неће да купи вињету која траје седам дана, као да нема друга посла него да се вози ауто-путевима", рекао је Дробњак.

За оне који сваки дан возе ауто-путем, то су велики издаци. Дробњак каже да су то "пословни људи". 

"Путују пословни људи, мало је оних који нису пословни људи а иду ауто-путем. Они иду ауто-путем када иду на море. Са тим повећањем то је 900 динара, што је 7,5 евра што је мала цена. Рецимо, од Загреба до наше границе је 280 километара и та цена је лети 19 евра, а код нас за 240 километара само 7,5 евра", правда Дробњак цену путарине.

Због радова на путевима протеклог викенда створиле су се колоне на три деонице. Дробњак објашњава да је сезона радова од априла до новембра, али и да ће до петка бити завршени радови. Нови радови почеће после 20. августа због гужви.

Било је и гужви око наплатних рампи Наис и Дољевац. "За годину дана те рампе ће се склонити и неће бити ни рампи ни проблема. Када се крене од Београда, заустављаће се само у Прешеву и Димитровграду, где су челне рампе", навео је Дробњак.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво