ЕПС, ширење највеће фабрике струје на Балкану

Стално инсистирање ММФ-а на цени струје не чуди јер је у Србији најјефтинија у Европи. Држава потенцира развој, јер жели јаку електропривреду која се шири, а у плану је и куповина електропривреда из окружења. Да може, показало је проширење пословања "Електромреже Србије" на црногорско тржиште које је и земљи и предузећу донело вишеструку корист.

ЕПС је највећа фабрика струје на Балкану. Са производним капацитетима, снаге 7.355 мегавата, већи је од свих електропривреда заједно са простора бивше СФРЈ. 

Анализа Економског института показује да евентуално ширење олакшава и чињеница што су енергетски системи бивше Југославије практично већ увезани.

"Још 2008. године Економски институт је дао ту иницијативу око спајања 'Електропривреде Србије' и 'Електропривреде Републике Српске'. Прво такво предузеће било би изузетно респектабилно на регионалном тржишту електричне енергије, а са друге стране омогућило би се адекватније управљање ходропотецијалом које имамо на Дрини. Мислим да би тако направљен систем у другом кораку могао да разматра и евентуалне аквизиције осталих елекетропривреда у региону", рекао је Драган Шаговновић, генерални директор Економског института у Београду.

Зато је важно што је ЕПС започео капиталне инвестиције у нове производне капацитете и што је већ знатно реорганизован.

Али, те реформе морају бити брже, на томе инсистирају и Међународни монетарни фонд и Светска банка који прате пословање компаније.

А да је ширење пословања добар потез доказује "Електромрежа Србије" која од 2015. има десет посто власничког удела у црногорском преносном систему који позитивно послује.

"Ти позитивни резултати наравно доносе финасијску корист и 'Електромрежи Србије'. Међутим оно што је још значајније јесте да остварујемо стратегију, а то је регионално јачање, учвршћивање позиције у региону у преносу електричне енергије", истакла је Надица Стојановић, извршни директор за инвестиције и стратегију у ЕМС-у.

А на првом месту та електроенергетска доминација обезбеђује развој тржишта и трговање струјом на европском тржишту, енергетску стабилност и могућност брзе испоруке струја у кризним ситуацијама.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво