За смањење гужви на границама 40 милиона долара

Светска банка одобрила је Србији зајам од 40 милиона долара за реализацију пројекта за смањење чекања на граничним прелазима. Министарка грађевинарства Зорана Михајловић прецизира да је реч о регионалном пројекту у који су укључене и Северна Македонија и Албанија и да је зајам Светске банке за све три државе 90 милиона долара.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да ће Министарство, уз завршетак започетих и изградњу нових ауто-путева, наставити да ради и на смањивању гужви на границама као једном од својих приоритета, кроз заједнички пројекат са Светском банком, наводи се у саопштењу ресорног министарства. 

"Светска банка одобрила је Србији 40 милиона долара у оквиру пројекта 'Trade and Transport Facilitation', који управо има за циљ да смањимо време задржавања на граничним прелазима. У питању је регионални пројекат у који су, поред Србије, укључене Северна Македонија и Албанија, а укупна вредност зајма Светске банке за све три државе износи 90 милиона долара", каже Михајловићева. 

Зајам уговорен ове године ратификован je у Народној скупштини крајем маја. Корисници средстава су Управа царина, "Инфраструктура железнице Србије", ЈП "Путеви Србије" и "Коридори Србије", a планирано је да зајам буде оперативан у другој половини 2019. године. 

"Србија је у претходне четири године изградила око 300 километара ауто-путева, а у том периоду број возила на нашим ауто-путевима повећан је са 37 милиона на близу 54 милиона возила у 2018. После пуштања у саобраћај јужног крака Коридора 10 и са скорим завршетком комплетног источног крака Коридора 10 ка Бугарској, очекујемо даљи раст транзитног саобраћаја кроз Србију", наводи Михајловићева. 

Пројекат са Светском банком обухвата више компоненти, између осталог, олакшавање прекограничног саобраћаја, развој интелигентних транспортних система на Коридору 10, као и унапређење путно-пружних прелаза на железничкој инфраструктури.

Јединица за спровођење пројекта биће при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јер ће у овом ресору бити тежиште активности, док ће финансирање и уговарање радова и услуга бити при Министарству финансија, наводи се у саопштењу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво