ММФ задржао процену раста Србије на 3,5 одсто

Међународни монетарни фонд очекује да ће привредни раст у Србији до краја године бити убрзан, а шеф канцеларије Међународног монетарног фонда у Србији Себастијан Соса каже да та међународна финанијска институција задржава процену о 3,5 одсто раста Србије у 2019. години.

Себастијан Соса је новинарима рекао да је за бржи раст неопходна пуна имплементација реформи и нагласио да се кључни кораци морају предузети без одлагања.

Соса каже да је предуслов за бржи привредни раст Србије одржање макроекономске стабилности, ниска инфлација, солидне јавне финансије, али да то није довољно већ да би Србија имала бржи раст потребно је да се спроведу структурне реформе, међу којима су приоритет оне које побољшавају конкурентност и повећавају инвестиције. 

То су, каже, реформе, у борби против сиве економије, реформе за квалитет државне управе и побољшање управљања јавним и државним предузећима.

"Видимо добре трендове, посебно на фискалном плану. Акценат треба сада да се пребаци на бржу имплементацију реформи. Кључни приоритети су јачање нивоа улагања, јавног и приватног", рекао је Соса. 

Иако се, наводи, смањује удео државног сектора, он представља и даље велики проценат БДП-а и запослености. 

"Побољшање позиције овог сектора могло би да подржи бржи раст. На пример, потребне су инвестиције у енергетици", каже Соса али и наводи да Србија касни у реформама у области владавине права и ефикасности правосуђа. 

Краткорочно, наводи Соса, ММФ очекује се убрзање раста у Србији у другој половини године, јер су, додаје, неки фактори, који су довели до успоравања у првом кварталу, били привремени, као што је ремонт у енергетском сектору. 

"Очекујемо да ће ти фактори у другој половини године нестати и очекујемо убрзање раста углавно на бази домаће потрошње", рекао је Соса. 

Србија, каже, бележи добре макроекономске резултате, снажан раст, уз ниску инфлацију и фискалну дисциплину која омогућава брз пад јавног дуга, раст инвестиција, као и повећање запослености. 

"Треба поново увести индексацију пензија" 

Навео је да треба поново увести индексацију пензија, што је власт у Србији и најавила, како се пензије не би повећавале ад хок, радити на унапређењу планирања и контроле броја запослених у јавном сектору, као и на реформи система зарада. 

У првих пет месеци ове године, каже он, види се убрзање инвестиција, као и приватне потрошње, порасла је запосленост, порасле су плате, као и кредитирање домаћинстава. 

Потрошачки кредити расту 11 одсто међугодишње, каже Соса и додаје да ће то подстицати потрошњу у другој половини године и надокнадити релативно нижи ниво извоза. 

"Очекујемо даљи раст у 2019. години, процена је око 3,5 одсто за целу годину", рекао је Соса и навео да ће ММФ ревидирати процену раста Србије када буду познати подаци и прелиминарне оцене у другом кварталу. 

Најавио је наставак разговора са властима у Србији о увођењу обавезујућег фискалног правила који ће "усидрити јавни дуг" и објаснио да ће то бити правило које ће везати дефицит са јавним дугом. 

"Нисмо се још договорили о конкретним бројевима, али договорили смо се да постоји сидро када је реч о јавном дугу", каже Соса и најављује да ће Мисија ММФ доћи у Србију у октобру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво