"Јужни ток" према плану

Званичник руске енергетске комапније "Гаспром" Сергеј Купријанов наглашава да не постоје никакве тешкоће везане за пројекат "Јужни ток". Компанија, без обзира на кризу, најављује повећање инвестиционог програма за 12 одсто.

Руска енергетска компанија "Гаспром" нема никаквих потешкоћа у вези са пројектом "Јужни ток" и тренутно припрема завршну студију техничко-економске изводљивости гасовода, изјавио је званични представник компаније Сергеј Купријанов.

"Потписали смо међудржавне споразуме с Грчком, Бугарском, Мађарском и Србијом, у Аустрији је формирана нова влада и с њом ћемо наставити рад. Идућег месеца ћемо отпутовати у Словенију, где ће бити настављени преговори о међудржавном споразуму", рекао је Купријанов у интервјуу радио станици "Ехо Москве".

"Процес се наставља. Сматрам да ћемо већ до краја 2009. моћи да обавимо рекапитулацију техничко-економске основаности целог пројекта, укључујући подводну и копнену деоницу".

Додао је да ће изградња гасовода "Северни ток" бити завршена до 2011, без обзира на све потешкоће.

"С економске, пословне и енергетске тачке гледишта, тај пројекат је неопходан, а сем тога је гас у оквиру тог пројекта већ продат", оцењује Купријанов, истакавши да ће у 2009. бити завршена изградња гасовода до Јужне Осетије, што компанија није успела да учини ове године.

"Ако Грузија не обезбеди испоруке гаса преко своје територије, Јужна Осетија ће се зимус смрзавати", предочио је Купријанов.

"Гаспром"  планира да у 2009. повећа инвестициони програм за 12 одсто и издвоји "920 милијарди рубаља, односно 32,12 милијарди долара за освајање нових налазишта и изградњу гасовода".

Према речима званичника "Гаспрома", "цене гаса ће у Русији током 2009. бити повећане", али ће упркос томе "бити пет пута ниже него у Европи".

"Код нас ће идуће године потрошачи плаћати просечну цену гаса од око 66,35 долара за хиљаду кубних метара", рекао је Купријанов, додавши, међутим, да та неравнотежа мора временом бити исправљена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара