Борба против сиве економије

Завршетак фискализације у 2009. као ефикасан начин у борби против сиве економије. Приоритети Министарства трговине и услуга и очување радних места, повећање конкуренције, ширење малог и средњег бизниса.

Један од приоритета Министарства трговине и услуга у наредној години биће завршетак фискализације, као најефикаснијег начина борбе против сиве економије и стварања услова за равноправну тржишну утакмицу за укупно функционисање српске привреде и атрактивнијег пословног амбијента, изјавио је Танјугу министар трговине Слободан Милосављевић.

"Управо смо завршили Уредбу о одређивању лица на која се односи обавеза евидентирања промета преко фискалних каса, а то су сви они који до сада нису били обухваћени, са изузетком 'Телекома' и ЕПС-а, јавних комуналних предузећа, занатских производа и производа зелене пијаце и организатора спортских манифестација", рекао је министар Милосављевић.

Фискализација ће се спроводити у неколико рокова, почеће 1. априла и прво ће бити обухваћени адвокати, приватни лекари и ветеринари, а од 1. јуна - производња одеће и обуће, која до сада није фискализована, превоз у друмском саобраћају, путничке туристичке агенције, основно, средње и високо образовање.

Од 1. септембра биће обухваћена комплетна трговина изван продавница, затим разни занати, поправке сатова, накита, поправка одеће и обуће, чишћење објеката и продавци сладоледа, указао је Милосављевић.

Министар трговине у 2009. години очекује нешто нижу стопу инфлацијје него ове и наставак тренда раста бруто домаћег производа од три до четири одсто.

Очување радних места приоритет

Милосављевић је истакао да нам следи тешка година, па је један од приоритета очување радних места, при чему ће ограничавајући фактор бити смањена тражња, посебно на иностраним тржиштима, па морамо бити спремни да брзо реагујемо и покушамо да предупредимо све евентуалне негативне ударе.

"Морамо да очувамо и куповну моћ и стандард грађана, пре свега кроз борбу за свако радно место, а верујем да ћемо успети да искористимо шансе као једна мања и флексибилнија и економија која је још увек мање под утицајем глобалних економских токова него друге земље", истакао је Милосављевић.

Министар је оценио да протеклом годином можемо бито задовољни, јер је српска привреда забележила значајан економски раст, док је она за многе земље била јако тешка.

"Било је у овој години и поскупљења и неоправданих повећања, али последњих недеља било је и снижења, која ће се наставити и током идуће године, а моја прогноза за први квартал наредне године је стабилност са тенденцијом снижавања пољопривредно прехрамбених производа, али и многих других", рекао је Милосављевић и додао да ће тражња бити слабија него претходних година и да ће произвођачи и потрошачи морати да траже начине како да дођу до купаца и корисника.

Милосављевић је указао да ће због смањеног буџета, Министарство морати да одустане од значајније подршке унапређењу заштите права потрошача кроз помоћ и субвенционирање рада више од 60 организација потрошача, јер је за те намене предвиђено само четири милиона динара.

Повећање конкуренције, ширење малог и средњег бизниса

Новца неће бити ни за значајан пројекат националног бренда Србије, за који су средства готово у потпуности укинута, будући да је од планираних 660 милиона динара остало око 13 милиона, а са тим јако мало може да се уради, рекао је министар, истичући значај пројекта за отворање врата неких нових тржишта и промене још увек преовлађујуће негативног имиџа Србије.

Смањена су донекле и средства за републичке робне резерве и тржишну инспекцију, али то неће много утицати на њихов рад, додао је Милосављевић и рекао да је Стратегија развоја трговине потпуно комплетирана и да је добила сва потребна мишљења ресорних министарстава, а њено усвајање на Влади очекује се одмах после Божића.

Тада ће почети њено оперативно спровођење које ће пре свега настојати да очува сектор са око 100.000 малих и средњих предузећа, да појача конкуренцију на тржишту Србије кроз ширење мреже малопродајних и велепродајних објеката и да јача конкуренцију и ширење економског утицаја наше земље у окружењу.

"То подразумева и подршку изградњи објеката наших трговинских компанија у околним земљама, кроз које треба да се повећа пласман домаће робе на та тржишта", закључио је Милосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво