Стевановић: За подршку малом бизнису у 2019. три милијарде динара

Због великог интересовања малог бизниса за програме подршке, Министарство привреде је готово дуплирало обезбеђена бесповратна средства за 2019, и, уместо првобитних 1,7 милијарди, обезбедилo рекордних три милијарде динара само за удео гранта, изјавио је државни секретар у том министарству Драган Стевановић.

Драган Стевановић каже да су у министарству привреде задовољни како је у овој години започело и којом динамиком се одвија спровођење суфинансирања три програма - за набавку опреме, развојног програма и програма за почетнике у бизнису.

"Ове године издвојили смо укупно 1,7 милијарди динара бесповратних средстава за те сврхе. Радује нас што смо у првих шест месеци сва средства потрошли и што смо, у најпозитивнијем смислу, били принуђени да обезбедимо још готово исто толико новца", рекао је Стевановић за Танјуг.

Наводи да се почетком године очекивало да ће за развој малих и средњих предузећа, предузетника и почетника у бизнису бити потребно још око 300 милиона динара за бесповратна средства и да ће година бити завршена са утрошене две милијарде динара у те сврхе.

"Интересовање привредника је ове године заиста велико, и зато смо и средства готово дуплирали", рекао је државни секретар, уз оцену да је интересовање веће због поједностављених процедура за добијање средстава и приближавања модела финансирања малим и средњим предузећима.

Према његовим речима, за те програме је до сада, у 2019. аплицирало око 1.000 предузетника.

Највећи део средстава је, како је рекао, утрошен за програм набавке нове опреме и алата, који се спроводи у сарадњи са пословним банкама и лизинг кућама.

За развојни програм који министарство спроводи са Фондом за развој, опредељено је 500 милиона динара, а Стевановић додаје да се појавила потреба за још 200 до 250 милиона динара, који су већ обезбеђени и истрошени, те је тај програм затворен.

Додаје да је и програм за почетнике у бизнису такође затворен, јер је истрошено 200 милиона динара за бесповратна средства.

Наводи и да је било свега пет до шест одсто поднетих захтева који нису испуњавали услове да остваре право на средстава.

"То говори да се квалитет малих и средних предузећа унапређује, да су предузетници рационални и посвећенији у свом приступу, да разумеју потребу тржишта, потребу за технолошким усавршавањем и унапређењем своје конкурентости...", рекао је Стевановић.

На износ од три милијарде динара које је Министарство привреде определило, додаје Стевановић, за сектор развоја малих и средњих предузећа кроз кредите банака и Фонда за развој ангажовано је још око осам милијарди динара.

"Укупан обим ангажованих средстава за предузетнике је око 11 милијарди динара и мислим да је то завидна бројка када говоримо о улагању у сектор малих и средњих предузећа", подвукао је Стевановић.

Највише новца, наводи Стевановић, отишло је у прерађивачку, а затим у грађевинску индустрију. У прерађивачкој индустрији највише се улагало за производњу машина и апарата, хране и пића, предмета од гуме и платике, али и за производњу намештаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво