Србија део међународног енергетског картела

Енергетски аранжман са Руском Федерацијом пружа Србији велику шансу да постане део међународног енергетског картела, изјавио је министар енергетике Петар Шкундрић и оценио да ће тај аранжман омогућити нашој земљи да постане лидер и у нафтној индустрији.

"Тај аранжман пружа Србији велику шансу да постане део међународног енергетског картела по питању обезбеђивања услова за функционисање једног паневропског енергетског система за гас, а истовремено ће омогућити Србији да постане и лидер у нафтној индустрији захваљујући потписаном уговору са "Гаспромом", рекао је министар у новогодишњој изјави Танјугу.

Шкундрић је казао да је јако задовољан корацима које смо направили на том пољу јер нафтно-гасни споразум са Русијом представља увод у најкреативнији период у области енергетике Србије у последњих 20 и више година.

Шкундрић је истакао да је област енергетике у 2008. години свакако обележио најважнији стратешки и развојни пројекат - нафтно-гасни аранжман са Руском Федерацијом - који је у овој фази успешно окончан потписивањем уговора за продају 51 одсто акција НИС-а и потписивањем остала два документа, за гасовод "Јужни ток" и "Банатски двор".

"Створили смо услове да распишемо тендере за изградњу две нове термоелектране на угаљ 'Колубару Б' и 'Никола Тесла 3' од 700 мегавата, а вероватно ће се брзо створити и услови за расписивање тендера за термоелектрану-топлану на природни гас у Новом Саду" навео је он.

Шкундрић је изразио очекивање да све то представља увод у нове енергетске аранжмане Србије у региону, који ће обележити не само следећу, него и следећих пет или можда чак 50 година".

Министар енергетике је истакао да неће бити поскупљења струје у Србији у јануару 2009. године и изразио очекивање да ће почетком следеће године због кретања цена нафте доћи до појефтињења гаса на светском тржишту, "а да ћемо ми сагласно општим приликама повести рачуна да грађани и привреда буду на најбољи начин заштићени."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи