Извоз јунетине у Турску, зашто се ломе копља

Српским сточарима отварају се нова тржишта за извоз меса. Од 1. октобра престаје вакцинација свиња против свињске куге, што би требало да омогући извоз у Европску унију. Из Министартва пољопривреде најављују да за десетак дана креће и извоз јунетине у Турску. Ускоро очекују делегацију из Египта на преговоре о условима за изоз говедине и на то тржиште. О условима интервентног откупа јунетине данима су се ломила копља.

Нема варљивије цене од цене живих свиња, кажу произвиђачи. Углавном покривају трошкове, али ретко кад се радују бољој заради. Могућност извоза у Кину и Европску унију их кажу, охрабрује.

"Ја очекујем да ћемо ми у наредном периоду кад престанемо са вакцинацијом освојити то тржиште и повећати број свиња у тову", испричао је Миле Живановић, пољопривредник из Табановића код Шапца.

Укидање вакцинације против свињске куге неће важити само за подручја јужне падине Фрушке горе и Боровићке шуме због бојазни од трагова болести код дивљих свиња.

"Са престанком вакцинације почиње мониторинг који ћемо да радимо заједно са ЕУ да би нам се одобрило да кренемо тамо. Немојте заборавити да ми преко 70 посто робе прехрамбеног сектора пласирамо на тржиште ЕУ и земаља које се граниче са Србијом", навео је министар пољопривреде Бранислав Недмовић.

Сточарство је мотор развоја пољопривреде али је у Србији деценијама урушавано. Иако произвођачи кажу да је то недовољно - ситуација се последњих година ипак поправља.

"Извоз јунетине у Турску најављен још у фебруару је апсолутно спас за товно говедарство у које држава улаже највише у региону. Уколико до тога извоза не дође биће потребна поновна интервенција путем интервентног откупа", рекао је Чедомир Кецо из Удружења одгајивача товних говеда.

О условима интервентног откупа јунетине данима су се ломила копља. Сада се сви надају да до њега неће доћи, и да ће месо отићи у Турску која је дозволила увоз 7.000 тона јунетине из Србије.

"Сад имамо мали број месеци до краја године, пет месеци. Ми ћемо дати све од себе да испунимо целу квоту, цене ће бити на нивоу као претходних година. Кретали смо се од 2,30 до 2,45 у највећем пику, евра по килограму", казао је Недимовић.

Стручњаци кажу да су Турци спремни да плате јунетину из Србије више него што плаћају Пољској и Аргентини јер је месо из наше земље, знатно бољег квалитета.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. јул 2019, 00:18) - Brad [нерегистровани]

koliko ti imas godina?

Radi se o prodaji na veliko...

(недеља, 21. јул 2019, 23:51) - anonymous [нерегистровани]

"Кретали смо се од 2,30 до 2,45 у највећем пику, евра по килограму"

Dakle, apsolutno najveća cena koju uspeju da postignu kad prodaju Turcima je 288 dinara, a i to se verovatno retko dešava. A servirano nam je objašnjenje da je zbog tog izvoza u Tursku ovde cena skočila na 900 i više dinara po kilogramu junetine! Dakle, srećni su da Turcima prodaju po 288, ali od svojih Srba traže najmanje 900? Sve mi se čini da ću i ja da pređem na uvozno meso, iz principa. Pa da nama ponudite junetinu po 300, pa i 400 dinara za kilogram ne biste nikad uspeli da zadovoljite tražnju!