Пиротски округ оживео од кад је Коридора 10

Стручњаци су проценили да је од изградње Коридора 10 највеће користи имао сектор транспорта, туризма и угоститељства, а значајно су повећана и улагања у индустрију. Њихов закључак је да се пиротски крај, захваљујући Коридору, у последњој деценији много брже развија.

Са око 6.500 радника и 24 производне компаније слободна зона Пирот највећа је у Србији. Текстилна фирма "Малевос" послује у зони и запошљава 50 радника. У Пирот су дошли због царинских повољности али и због изузетног геостратешког положаја.

"Од када је изграђен ауто-пут, за сат и по стижем до Софије, ако нема гужве на граници. Такође, транспорт наше робе је много бржи. Ауто-пут је идеалан за посао којим се бавим", истиче Албена Николова, инвеститор у Слободној зоне.

Завршетком изградње ауто-пута теретни камиони више не саобраћају кроз Пирот, а индустријска четврт директно је повезана са Коридором.

"Бити 300 метара од најсавременијег и најбржег ауто-пута кроз Европу је велика предност у пословању. Двадесетпет хиљада камиона који годишње прођу кроз Слободну зону не угрожавају град Пирот", напомиње Зоран Петровић, помоћник директора Слободне зоне.

Захваљујући изградњи Коридора општина Бела Паланка упослила је око 500 радника и више није најсиромашнија у Србији.

"Оно што је за нас најбитније биће активирана наша индустријска зона. Градиће се фабрике и мислим да ћемо крајем 2020. или почетком 2021. године имати нових 500 радних места", указује Горан Миљковић, председник општине Бела Паланка.

У студији коју су урадили универзитетски професори закључено је да се општине које су повезане са Коридором 10 много брже развијају од осталих.

Дубравка Негре, регионална директорка Европске инвестиционе банке, наводи да се процењуједа ће се током изградње створити око 19.000 нових радних места.

"Има наравно и економских користи које се тичу смањења броја саобраћајних несрећа и повећање безбедности саобраћаја", додаје Негре.

Министарка грађевине Зорана Михајловић сматра да Пиротски округ и сам Пирот изгледају потпуно другачије последњих година.

"Види се по великим инвеститорима, по Слободној зони и по једном граду који је оживео. Говорим о целом округу и то је оно што ће донети сваком грађанину бољи квалитет живота", напомиње Михајловићева.

Стручњаци истичу да ће прави ефекти изградње Коридора 10 бити видљиви тек за пет до седам година. Оно што се већ сада може констатовати – Пиротски округ је највише напредовао када је у питању развој туризма. Број туриста за протеклих пет година повећан је чак четири пута, а два пута је повећан број путника на Коридору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара