Ђавољи губитак "Креди Суис" банке

У афери коју је проузроковао један од водећих финансијских стручњака Волстрита Бернард Мејдоф, губитак од око 666 милиона евра прети другој по величини швајцарској банци, "Креди Суис". У проневери од 50 милијарди долара оштећене бројне банке, инвеститори и хуманитарне организације.

Портпарол банке "Креди Суис" Јан Вондер Мил је потврдио да су клијенти банке изгубили новац у афери "Мејдоф", али није желео да каже о којој је суми тачно реч. Иначе, према интерним проценама банке, губитак због тог финансијског скандала износи око милијарду франака.

Мил је навео да та банка није активно препоручивала, нити је продавала инвестиционе производе некадашњег гиганта Волстрита Мејдофа, а такође да нити један од фондова које је створио "Креди Суис" није обухватао Мејдофове фондове.

"Креди Суис" је иначе, половином овог месеца саопштио да га афера Мејдоф неће финансијски погодити.

И највећа швајцарска банка "УБС" је навела да ће пад "пирамидалне Мејдофове игре" њену инвестициону филијалу "погодити само ограничено и безначајно".

Упркос томе, швајцарске новине "НЖ" и "Сонтаг" су саопштиле минуле недеље да је луксембуршки фонд, којим управља "УБС" банка, инвестирао у Мејдофове фондове 932,3 милиона евра.

"Понзи шема" за велику превару

Мејдофа, 70-годишњег ветерана и легендарног брокера Волстрита, амерички судски органи окривили су за проневеру 50 милијарди долара у великој "пирамидалној игри" која је пропала због глобалне светске финансијске кризе.

Бернард Мејдоф, који је био и председник њујоршке електронске берзе "Насдак", своје берзанске клијенте оштетио је користећи Понзи шему, финансијски пандан пирамидалној штедњи.

Овај пирамидални систем, назван по Чарлсу Понзију који га је развио двадесетих година прошлог века у Бостону, подразумева да нема обрта новца кроз његово пласирање на тржишту, већ да се инвеститори који први уложе покрију новцем оних који последњи уложе.

Мејдоф се већ појавио пред судом и пуштен је да се брани са слободе, након што је за њега плаћена кауција од 10 милиона долара.

Велика штета широм Европе

Половином овог месеца су се већ огласиле француске банке "БНП Париба" и "Натиксис" које су најавиле да би због ове афере могле да изгубе 350, односно 450 милиона евра.

Банка "БНП Париба" је прецизирала да није директно инвестирала у алтернативни инвестициони механизам који је водио Мејдоф, већ да је реч о њеним активностима на финансијском тржишту, које укључују позајмице фондовима који су инвестирали у хеџ фондове под управом Мејдофа.

Губитке је већ пријавила и друга по величини британска банка "Ројал банк оф Скотланд", али није објавила тачну цифру, као и хеџ фонд "Ферфилд Гринвич" који је у инвестициони фонд Мејдофа уложио 7,5 милијарди долара.

Шпанска банка "Сантандер" изложила је своје клијенте губитку већем од 2,33 милијарде евра, а швајцарска приватна банка "Рајхмут" има, пак, удео од око 385 милиона швајцарских франака у Мејдофовом инвестиционом фонду.

"Преварени" и Јапанци

Осим европских банака, велику штету би могла претрпети и највећа јапанска компанија, која се бави операцијама с хартијама од вредности, "Номура холдинг". Ова компанија је у инвестициони фонд Мејдофа уложила укупно око 218 милиона евра.

Губитке су пријавили и групација америчких хеџ фондова "Тремонт", с инвестицијама већим од милијарду долара, хеџ фонд "Максам кепитал менаџмент (280 милиона долара), швајцарска банка ""Унион банкер приве" (850 милиона долара).

Сем великих банака, губитке од делатности Мејдофа претрпели су и институционални инвеститори и богати приватни инвеститори, као и хуманитарне организације, пренеле су агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи