"Коридор 10" готов на јесен – где "запиње" на источном краку

У току су завршни радови на источном краку "Коридора 10", најкраћем друмском правцу који Европу спаја са Блиским истоком. Само у току летње сезоне тим путем прође неколико милиона путника. На траси има 87 мостова, пет петљи, пет тунела, од чега су сви изграђени и опремљена су четири тунела. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је поносна на све што је урађено и да се ради на још само 100 метара пута.

Зорана Михајловић, која је на пет дана преселила кабинет на "Коридор 10" и која са сарадницима обилази радове, рекла је да на деоници Банцарево – Црвена река постоји озбиљна косина која је тешка. Међутим, истиче да је то један одсто источног крака који још није готов.

Како је навела, она није за то да се пушта једна трака у саобраћај, већ комплетан и модеран ауто-пут. Истиче да је и у Грделичкој клисури била слична ситуација.

"Ово је тежак терен али је прелеп", поручила је министарка.

Наводи да постоји проблем са неким извођачима и да се уводе и нови извођачи како би све било готово.

Истиче да ће пут бити безбедан и пуштен у саобраћај на јесен. На тај начин Србија ће бити повезана са Бугарском и Турском и биће најбржа рута ка Блиском истоку.

"То за Србију као малу државу много значи", истакла је министарка прецизирајући да говори о већим приходима од транзита.

Додаје да ће то значити и више инвестиција у Пиротском крају наводећи да је Пирот већ сада препун људи и да се то види по хотелима и ресторанима.

Зорана Михајловић каже да тај град има једну од најбољих слободних зона у Европи, и да је потребно градити још више путева јер је то будућност.

На питање о електрификацији пруге Ниш–Димитровград, министарка је рекла да је то једини део који још није електрификован и да је о томе потписан уговор са Европском инвестиционом банком.

Каже да би радови требало да почну ове године и да се ради на експропријацији. Такође, радиће се и обилазна пруга око Ниша.

Зорана Михајловић ће до недеље обилазити радове на источном краку "Коридора 10". Михајловићева је са извођачима јуче разговарала о динамици преосталих радова, али и о мерама како би се они ефикасно завршили.

Сектор исток "Коридора 10", од Ниша до границе са Бугарском, дужине је 86,9 километара и чини га десет деоница.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво