Михајловић: Изградња метроа најраније у другој половини 2020.

Изградња метроа у Београду, која би могла најраније да почне у другој половини или крајем 2020. године биће једна од највећих инвестиција у Југоисточној Европи, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

У вези са изградњом метроа у Београду очекује нас још много дефинисања оквира, пројеката, док не дођемо у ситуацију да причамо о званичном износу инвестиције и ономе што ће нам понудити партнери, рекла је Зорана Михајловић.

"Па тек онда да покушамо да почнемо са изградњом у другој половини или пред крај следеће године", рекла је Минисатсрка Михајловић на конференцији за новинаре у Белој Паланци, где је привремено кабинет министарства измештен на источни крак Коридора 10.

Каже да је прича о метроу дуга прича и истакла да је метро потребан граду Београду, као и да је суштински потребан и у инвестиционом смислу.

"Када крене изградња, то ће бити једна од највећих инвестиција у Југоисточној Европи", казала је Михајловићева и додала да се говори о две линије метроа у вредности око четири милијарде евра.

Коментаришући писмо о намерама за метро које је потписано приликом посете француског председника Емануела Макрона Београду, Михајловићева је казала да је Србија већ имала одређени споразум са Француском, као и да је у складу са стратешким споразумом са Кином потписала у Пекингу документ и са кинеском компанијом.

"Сада смо наставили у духу добрих односа и потписали писмо о намерама, које није обавезујуће", казала је Михајловићева и додала да је за метро остало још много посла да се уради, те да ће се тек тада видети шта нуди кинески партнер, француске и друге компаније.

"Тек онда ћемо покушати наш план, који смо направили, да спроведемо следеће године, можда у другој половини или пред крај године и да почнемо са радовима", додала је министарка.

Радови на делу пруге Ниш-Димитровград у последњем кварталу

Михајловићева је рекла да се раде пројекти на електрификацији пруге Ниш - Димитровград, као и да ће на једном делу пруге ти радови почети у последњем кварталу ове године.

Михајловић је указала да је Србија прошле године потписала важан уговор у износу од 263 милиона евра, којим се коначно изводи електрификација те пруге, као и да се ради обилазна пруга око Ниша.

"Раде се пројекти, на једном делу почињу радови већ у последњем кварталу ове године, а све се ради у складу са условима ЕУ и Европском инвестиционом банком и ту чак имамо гранта, односно добили смо новац од ЕУ", казала је Михајловићеваи додала да ће радови трајати сигурно најмање три године.

Наводи да радови на реконструкцији пруге Ниш - Зајечар добро напредују, да ће ове године бити завршено 70 километара, као и да ће свих 90 путних прелаза бити обезбеђено на прави начин.

Упитана да ли су пронађени одговорни који су пуштали ту пругу у саобраћај без обзира што није безбедна, Михајловићева је казала да је било разних промена унутар Железница, као и да директори имају задатак да виде где је проблем и да тај проблем одмах реше.

"Они су то решавали, а ја и немам овлашћења да наредим директору да некога смени", додала је Михајловићева.

Министарка ће наредних неколико дана провести "на терену", како би имала директан увид у оно шта се и како ради. 

"Oбновићемо локалне путеве у комуналну инфраструктуру"

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се у кампу "Коридора Србије" у Белој Паланци са председницима локалних самоуправа из Пиротског округа - градоначелником Пирота и председницима општина Бабушница, Димитровград и Бела Паланка, и са њима разговарала о текућим и будућим инфраструктурним пројектима у овом крају.

Михајловићева је овом приликом истакла да су са градоначелником и председницима општина направљени конкретни договори око реализације пројеката важних за грађане овог краја, те да ће се поред путне, улагати и у комуналну инфраструктуру.

Горан Миљковић, председник општине Бела Паланка изразио је задовољство јер је ова локална самоуправа домаћин Министарству и додао да је на данашњем састанку договорено да се санирају локални путеви оштећени због изградње коридора.

"Санираће се неколико регионалних путева, између осталог у насељу Белановац и Црвена Река-Глоговац, као и два моста - Нишавски код петље и мост код села Белановац", рекао је Миљковић.

Владан Васић, градоначелник Пирота истакао је да је изградња Коридора 10 од изузетног значаја за Пиротски округ и његов даљи развој.

Слађана Николић, председница општине Бабушница, рекла је да општине на југу нису заборављене од стране Владе Србије и да је данас договорено неколико пројеката важних за грађане Бабушнице.

"Радиће се на јесен регионални пут од Бабушнице до Пирота, у дужини од 20 км, као и санација пута ка Звоначкој бањи, чија рехабилитација нам је изузетно важна. Најпре ће се санирати клизишта и потом реконструкција првих 5 км пута ка бањи", рекла је Николићева.

Зоран Геров, заменик председника општине Димитровград изјавио је да је данас било речи о важним пројектима и активностима за грађане ове самоуправе. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи