Слабост америчке привреде – слаб долар

Обновљена страховања због лошег стања здравља привреде САД утицала су данас да се настави слабљење долара на светским девизним берзама, док је на тржиштима акција ситуација и даље наповољна за продавце, јер су цене најцењенијих хартија махом у паду.

На водећој светској девизној берзи у Лондону евро је током преподневне трговине "прескочио" важну психолошку границу од 1,58 долара, али је до тада ојачао минималних 0,3 одсто према америчком такмацу.

Евро је, међутим, на истом тржишту благо ослабио у односу на јапанског конкурента и мењао се за приближно 166,70 "јапанаца", у ситуацији када су девизни трговци подигли и вредност јена према долару.

Долар је, наиме, ослабио 0,6 одсто и котирао је 105,40 јена, јер су најновија колебања на финансијским тржиштима "дала извесну предност јапанској валути", истичу тржишни експерти, чије мишљење је пренела агенција Блумберг.

Раст јена делимично се може објаснити и мањим падом од очекиваног пословног поверења у Јапану у току минула три месеца.

Учесници пословања на девизним тржиштима у Европи, САД и Азији сада су, углавном, усмерени на ослушкивање свих важнијих вести о наредном састанку Европске централне банке (ЕЦБ), 3. јула у Франкфурту.

Челници ЕЦБ требало би на том скупу да повећају базну камату за четврт процента, на 4,25 одсто.

Раст базне камате ЕЦБ ће, свакако, да утиче на јачање тржишних позиција евра, тврде тржишни експерти у Лондону, уз опаску да је и постојећа каматна разлика између зоне евра и САД "знатна".

Глобално тржиште акција је и даље "проблематично", о чему сведочи и податак Блумберга да је најпознатији амерички индекс акција Дау џонс ослабио током јуна око десет одсто.

Дау џонс индекс је овог јуна највише опао још од истог месеца 1930. године, у периоду кад се разбуктала велика светска привредна криза, наводи се у агенцијским извештајима са Вол стрита.

На Вол стриту јун је био веома лош месец и за друге водеће индикаторе кретања цена акција, као и за продавце хартија чак и најпрестижнијих домаћих и страних компанија, истичу финансијски аналитичари.

Колико је стање на светском тржишту акција сада неповољно показује и податак да је глобални индекс акција у првом полугођу изгубио 12 одсто пређашње вредности, што је био највећи полугодишњи пад у протеклих 26 година.

Европски Дау џонс сток 600 индекс је данас опао 2,6 одсто, а током првих шест месеци ове године исказао је највећи полугодишњи пад од 1987.

Данашње поскупљење нафте, на близу 143 долара по барелу, директно је утицало на оштар пад вредности акција аутомобилских компанија и низа финансијских организација, у распону од два до безмало седам одсто.

Једна од ретких виђенијих компанија чије акције су данас поскупеле, додуше скромних 1,2 одсто, био је немачки Телеком који је најавио да очекује боље услове пословања током другог полугођа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво