Суровост у кланицама оставља последице, животиње не смеју да пате

Кланична индустрија третира животиње прекомерно сурово, сматрају заштитници права животиња, а узрок виде у недостатку контроле. Из управе за ветерину поручују да контролишу сваку фарму и линију клања без изузетка, да недозвољеног понашања има, али да је оно ретко и одмах се кажњава.

Власница месаре из Шапца каже да је одавно увидела да квалитет меса зависи од поступања са животињама. У почетку је користила услуге кланице, а онда је, незадовољна хигијеном и квалитетом меса, подигла кредит и отворила сопствену кланицу.

"Свиње и говеда се одмарају у оборима који су намењени за њих, онда имамо тунел клања где улазе код омамиљивача један по један. Ту се омамљују, кољу се и ту долази до искрвављења", објашњава Сузана Којић из месаре "Јелена".

Међутим знатан број оде на клање без омамљивања, многи не сачекају да животиња искрвари пре него што почну даљу обраду меса, кажу у Орки.

"Имамо примере да су радници изразито груби према животињама приликом истовара и утовара, да се врло често животиње утоварују тако што им се ломе репови, што се ударају штанглама, шипкама и тако даље", наводи Елвир Буразеровић из Орке.

 До сазнања су, кажу, дошли незванично, на основу разговора са запосленим у кланичној индустрији и инспекцијским службама.

"И, нажалост, утврдили смо да у преко 60 одсто случајева ветеринарски инспектори нису уопште присутни при линији клања, што је њихова законска обавеза", рекао је Буразеровић.

Из Управе за ветерину то оштро демантују.

"Ветеринарска инспекција је увек присутна приликом клања животиња. Управа за ветерину, у складу са законом о ветеринарству, у последњих годину дана је укључила велики број ветеринарских станица које обављају преглед на линији клања, тако да смо са те стране појачали ветеринарску инспекцију", рекао је Зоран Ивановић, начелник одељења Ветеринарске инспекције.

Савети стручњака

Стручњаци кажу да за племенитији, хуманији однос према животињама нису потребне додатне инвестиције, већ само сунчева светлост, чист ваздух и вода, шетња...

Животиње које се омамљују и кољу, морају се параванима оградити од оних које чекају на то. Тако се избегава страх животиње који доводи до промене у организму.

"Долази до физичих, хемијских и сензорних промена у квалитету меса и то се одражава на његов јестиви квалитет. Долази до појаве тврдог, тамног и сувог меса или, пак, друга опција јесте мекано и водњикаво месо", објашњава др Душица Остојић Андрић са Института за сточарство.

Група научника иде и корак даље – у својим радовима доказују да једењем таквог меса, човек у себе уноси такозване хормоне стреса и страха који доприносе развоју кардио-васкуларних болести.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво