Како путарине пуне државни буџет

Четири милиона возача више прошло је ауто-путем кроз Србију прошле године у односу на 2017. Државни буџет тиме се увећао за готово три милијарде динара. У "Путевима Србије" очекују да се тај тренд настави, нарочито када се узму у обзир нове деонице ауто-пута, али и најављено повећање путарина.

Ауто-путем кроз Србију у првој половини године прошло је готово 1.300.000 возила више него у истом периоду 2017. То је приходе од путарина увећало за око пола милијарде динара.

Тај тренд, током година, готово да не јењава. Од 2007. до 2018. и промет и приходи порасли су за око 60 одсто. Уз образложење да за одржавање путева недостаје 100 милиона евра годишње, путарине се повећавају за 12 одсто и пуне буџет "Путева Србије".

"Ми очекујемо да ће се приход од наплате путарине увећати до краја године за неких 1,3 милијарде динара. Када год смо имали отварање нових деоница ауто-пута, повећава се број возила, јер самим тим скраћују време путовања. Ове године очекујемо отварање деонице Обреновац-Прељина тако да ће и то утицати на пораст прихода од наплате путарина", истиче Николина Арбутина из "Путева Србије".

Наплата уложеног у изградњу путева почиње отварањем нове деонице. Зато свако пробијање рокова кошта. Европљанима на путу за југ транзит кроз Србију је веома значајан. Отуда и улагања из фондова ЕУ.

"Швеђанин који крене на море у Грчкој када крене из Шведске нема никакву разлику у квалитету путне мреже, у комфору који ће доживети током путовања, зато је и Србија одвојила велика средства да стигнемо земље околине", наводи Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета.

У европским земљама просек цене путарине је пет евроценти по километру. Србија се томе неће значајно приближити ни последњим поскупљењем. Важно је једино, наглашавају економисти, да се повећани прилив осети у квалитету вожње.

"Верујем да се из тога обезбеђује добар део ширења инфраструктуре, поправљање квалитета те постојеће мреже с обзиром да је још један део тога у лошем стању или није одржаван на адекватан начин дуги низ година и чини ми се да ће завршавање коридора стимулисати странце да више користе путну мрежу Србије", напомиње економиста Иван Николић.

У години развоја инфраструктуре, како је 2019. означио министар финансија, најављен је почетак изградње 110 километара тзв. Моравског коридора којим се повезује Чачак, Краљево, Крушевац, Појате.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво