Девизне резерве Србије највеће у последњих 20 година

Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јуна 2019. године 12,14 милијарди евра. То је за 490,5 милиона евра више у односу на мај и истовремено највиши ниво девизних резерви од 2000. године, од када се прате подаци.

Бруто девизне резерве су повећане за преко милијарду евра (1.041,7 милиона евра) у односу на крај јуна 2018. године. Повећање се десило у периоду када се држава нето раздужила у девизном знаку за готово 1,9 милијарди евра, истичу из централне банке Србије.

Према наведеном, девизне резерве су повећаване на основу других фактора, и то у највећој мери на основу интервенција НБС на домаћем девизном тржишту нето куповином девиза у износу од 1,37 милијарди евра, што је најздравији начин повећања резерви. 

Девизним резервама на том нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 185 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама. 

Повећање бруто девизних резерви у јуну у највећој мери је резултат прилива по основу активности НБС на међубанкарском девизном тржишту (653,0 милиона евра), као и ефикасног управљања девизним резервама, уобичајених активности банака по основу девизне обавезне резерве, донација и другим основима (у укупном нето износу од 140 милиона евра). 

Наведени приливи вишеструко су надмашили једину категорију која је деловала у смеру смањења девизних резерви — нето одлив по основу поменутог раздужења државе од 290,2 милиона евра, као и у потпуности амортизовали негативан утицај тржишних фактора (укупно нето 12,3 милиона евра).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво