Нови погон у "Гоши"

У фабрици за производњу шинских возила "Гоша" у Смедеревској Паланци отворена је нова линија за производњу теретних вагона типа "еанос". Производиће се два вагона дневно.

Нову линију опслужује 80 радника на површини од 2.770 квадратних метара. 

Прошле године у "Гоши" је произведено 170 "еанос" теретних вагона за купце из западне Европе, за ову годину планирана је производња 550 вагона, а наредне године 750 вагона.

"Држава је ове године одобрила 750.000 евра подстицаја из Национаног инвестиционог плана за запошљавање 300 радника и отварање две нове производне линије у Гоши", подсетио је отварајући погон министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић.

Инвестицијом је предвиђено да се, осим нове производне линије за теретне вагоне, крајем августа отворе и производне линије за обртна постоља у кругу већ постојеће фабрике.

Он је додао да "Гоша" тренутно има 1.000 запослених, а очекује да се до краја августа број запослених повећа за још 100 радника.

Динкић је подсетио да се 80 одсто производње Гоше извози, да је један од купаца и Француска и изразио наду да ће и "српске железнице куповати српске вагоне".

"Уложићемо нова средства да се модернизују српске пруге, а затим ћемо издвојити подстицајна средства свим прозвођачима локомотива и вагона да и наша железница буде по европским стандардима", казао је он.

Динкић је истакао да Србија не може постати члан Европске уније само изградњом ауто-путева већ и модерном железницом, којој су потребни модерни вагони.

Отварању новог погона присуствовали су амбасадор Словачке у Србији Игор Фурдик, генерални директор фабрике Мариан Чапкович и државни секретар за еконосме односе са иностранством Јасна Матић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво