Влада учинила све да буџет буде усвојен

Гостујући у Дневнику 2, премијер Србије Мирко Цветковић рекао да је Влада учинила максималне напоре да се буџет за 2009. годину усвоји на време. Цветковић оцењује да није добро ако се буџет не усвоји, али да, ако дође до тога, постоји законско решење, а то је привремено финансирање.

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је да није добро да буџет за 2009. годину не буде усвојен, али ако се то догоди неће бити "смак света".

Уколико Скупштина не усвоји буџет до сутра у поноћ прелази се на привремено финансирање,  објаснио је премијер. 

"Привремно финансирање траје док се буџет не усвоји, а ја се надам да ће буџет у том случају бити усвојен до краја јануара", рекао је Цветковић у Дневнику 2 РТС-а. 

Поводом спорова због примене проширеног дејства Општег колективног уговора, Цветковић је рекао да ће преговори између синдиката, Владе и послодаваца бити настављени, како би се пронашло најоптималније решење.

Рекао је да Влада сматра да је лоше да се повлачи потпис с тог документа, јер би се тиме преговарачки процес вратио на почетак, већ да ће се покушати у разговору са синдикатима и послодавцима наћи "средње решење".

Према његовим речима, такво решење је да се одложе финансијске импликације примене уговора у наредној години, док траје економска криза.

"Ако би се тај споразум сада применио, то би био велики удар на трошкове послодаваца, тако да би дошло до масовних отпуштања и великих проблема у привреди", истакао је Цветковић.

Цветковић је најавио да ће се министар за рад и социјалну политику Расим Љајић састати са представницима синдиката и да ће и он највероватније присуствовати том састанку.

Истакао је да је приоритет Владе очување радних места и да у том правцу предузима све мере међу којима је и залагање за одлагање тог споразума. 

Цветковић је поручио грађанима да се у наступајућој години приклоне штедњи, а да ће са друге стране, Влада учинити све да економска криза "што мање ефеката има на привреду и грађане Србије".

Говорећи о критикама на рачун ауторитета Владе, Цветковић је рекао да у Влади постоје одређене несугласице, али да нису нарушени односи међу коалиционим партнерима.

"Владу чине коалициони партнери и она има ауторитет у мери у којој су коалициони партнери спремни да се одрекну свог суверенитета", рекао је Цветковић.

Оценио је и да је, како је рекао, уговор о продаји Нафтне индустрије Србије добар и да ће време показати колико је од значаја за Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи