Затвара се прича о "швајцарцима", каква је судбина тужби

У понедељак је прошао рок од 30 дана колико је клијентима задуженим стамбеним кредитима у швајцарцима остављено за изјашњавање да ли ће заменити дуг у евре. Незванично, око 90 одсто клијената или 16.000 кредита пребачено је из швајцарских франака у евре, док је мање од 2.000 клијената остало при ставу да не мења дуг у тој валути или настави да се суди са банкама. У Комерцијалној банци 96 одсто задужених пријавило је конверзију и тиме олакшало себи, али и банци.

Преузимањем лекс специјалиса за конверзију кредита из швајцараца банке су на свој терет преузеле 23 одсто дуга, а држава отплату још 15 одсто главнице. Задуженима је то 38 одсто износа мање.

У Комерцијалној банци, која има више од 1.000 таквих кредита, сматрају да је закон олакашао пословање. Наиме, банке су смањиле трошак, јер више не одвајају новац за резервацију ненаплативих кредита, какви су најчешће били они у францима.

Владимир Медан, председник Извршног одбора Комерцијалне банке каже да се на тај начин затвара прича о швајцарским францима која је била једно отворено питање у целом региону.

"На овај начин смо као банка и институција изашла корак напред према клијентима и решили заједно са њима њихове текуће проблеме. С друге стране, банка се ослободила дела НПЛ-ова а који су били неуредни кредити и на тај начин те кредите вратила у уредну отплату", рекао је Медан.

Ипак, протеклог месеца неки клијенти нису желели да потпишу члан 4, став пет, Закона по којем се задужени који прихватају конверзију одричу покретања или наставка спорова са банком.

Саша Девић је са својом банком успео да се избори да не потпише ту клаузулу.

"Ја сам прихватио конверзију и мени се дуг са 39.000 евра смањио на 23.000 евра и рата која је била 33.000 динара сада ми је 18.500. Наставићу да се тужим јер овим обештећен само од сада на убудуће, наставићу за оно пре јер банке су користиле разне обрачуне каматних стопа", каже Девић.

Каква је судбина тужби и расположење задужених после доношења лекс специалиса.

"Причамо о људима који нису у тужбама, они не би могли да покрену те тужбе као нове, јер они су корисници евро-кредита, али верујемо да би без обзира на прихваћени лекс, могли да туже за утврђивање ништавости валутне клаузуле сагласно ставу Врховног суда, али је ту питање шта би и колико добили", указује Дејан Гавриловић из Удружења клијената Ефектива.

Када је реч о такозваним малим тужбама које се односе на једнострано повећање камата, наплате осигурања кредита код националне корпорације или обрачуна камата по вишем курсу из Удружења клијената најављују наставак спорова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво