БИП у ишчекивању новог закупца

Агенција за лиценцирање стечајних управника расписала је оглас за БИП а. д. – "Београдску индустрију пива, слада и безалкохолних пића" у стечају. Заинтересовани за изнајмљивање до 15. јула треба да положе и депозит од 15 милиона динара.

У БИП-у чекају новог закупца који ће бити познат 18. јула када ће се отворити коверте са понудама. Досадашњи закупац македонски бизнисмен Светозар Јаневски, је 2017. обећао да ће унапредити производњу, али то се није догодило.

У саопштењу његове компаније, "М6 Еден", каже се да су раскинули уговор о пословно-техничкој сарадњи са БИП у стечају.

Радник БИП-а Жељко Баришић каже да је Светозар Јаневски исплатио све обавезе радницима за протекла два месеца. "Једино остаје део од 15 дана принудног одмора. Обећао је и да ће то бити уредно исплаћено", додаје Баришић.

Из компаније "М6 Еден" истичу да су покушали да направе нешто позитивно за Београд, за Србију и да дају дух и живот једној компанији која је 180 година симбол српске престонице.

"Нажалост, без обзира на велика месечна улагања нисмо успели, јер са овим концептом нема могућности за успех", каже се у саопштењу.

Агенција за лиценцирање стечајних управника објавила је оглас за новог закупца БИП-а, који мора бити регистрован за обављање производње пива, алкохолних и безалкохолних производа. У писменој понуди будући закупац ће морати да напише износ месечне закупнине БИП-а.

Понуђач је дужан да у фабрици обавља производњу и ангажује најмање 100 радника који су били запослени код претходног стечајног дужника.

Према плану детаљне регулације који је усвојен на последњој седници Скупштине града, предвиђено је да се на месту БИП-а, поред Мостарске петље, формира нови градски центар и створе услови за развој комерцијалних делатности. Идеја је да се преуреди стара Вајфертова пивара из 1873. године, а његова кућа претвори у музеј.

Историчар Миомир Гаталовић наглашава да о Ђорђу Вајферту не би требало трошити много речи.

"Почетак његове каријере везан за Београдску индустрију пива где је 1873. започео производњу. Добио је и многе награде на светским сајмовима пива за квалитет. Идеја, да се његова кућа претвори у музеј који би привукао туристе и тај део града, је изванредна", сматра Гаталовић.

У огласу Агенције за лиценцирање стечајних управника истичу да ће будући закупац БИП-а морати за месеца унапред да плати кирију или положи банкарску гаранцију и да месечна производња не сме бити нижа од пет хиљада хектолитара пива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво