Трговински споразум не угрожава аграр

Почетак једностране примене Прелазног трговинског споразума са Европском унијом од 1. јануара 2009, којим ће се постепено либерализовати увоз из ЕУ, неће угрозити домаћи аграр, каже министар пољопривреде Саша Драгин.

Министар пољопривреде Саша Драгин оценио је да почетак једностране примене Прелазног трговинског споразума са Европском унијом од 1. јануара 2009. из ЕУ, неће угрозити домаћи аграр.  

"Прва година је година меденог месеца у скидању царинских дажбина и из тог разлога нећемо имати веће потресе нити ће било који важан сегмент пољопривредне производње - нити ратарске, нити сточарске бити угрожен", рекао је министар Драгин у интервјуу агенцији Бета.

Споразумом је предвиђено да се у првој години примене укину царине за око 40 одсто, односно за око 1.000 пољопривредно-прехрамбених производа, али то "неће бити царине за стратешке производе", навео је Драгин.

Објаснио је да су то производи "који немају велики значај за домаћу пољопривредну производњу" и којима је тренутна царинска стопа "између три и 20 одсто".

Министар је најавио да наредне године држава вероватно неће субвенционисати производњу дувана, културе која је директно одговорна за смрт хиљада људи сваке године у Србији.

Министар пољопривреде се нада да ће Србија постати земља кандидат за чланство у ЕУ у наредној години, јер би средстава из ЕУ фондова које би српска пољопривреда добила била далеко већа од онога што се губи царинским баријерама и царинском заштитом.

Из ИПАРД, претприступних фондова ЕУ за пољопривреду, Србија би годишње требало да добије од 50 до 60 милиона евра. Читав процес укидања царинских баријера траје пет година, подсетио је Драгин и оценио да је то довљно времена да се домаћа пољопривредна производња прилагоди.

Појачати контролу увоза 

Домаћи производи, без обзира на укидање царина за увоз робе из ЕУ, могу да буду конкурентни уз помоћ државе која ће појачати контролу приликом увоза, у чему ће помоћи и новоформирани Генерални инспекторат Министарства пољопривреде и будућа национална лабораторија.

"Битно је да инспекцијске службе на граници раде тријажу на такав начин да само квалитетни пољопривредни производи улазе у Србију", каже Драгин. 

Тада ће се, како каже, на тржишту наћи само роба доброг квалитета и веће цене, што значи да ће домаћи производи бити конкурентни тим производима из увоза.

"Имамо проблем када из неких држава улазе производи сумњивог порекла, када имамо шверц прехрамбених производа и генетски модификованог семена", рекао је Драгин и истакао да, када се заведе ред у тој области, на чему се ради, домаћа пољопривредна производња неће више морати да стрепи од увоза.

Према подацима Министарства пољопривреде, у наредној години, царина на увоз пољопривредних и прехрамбених производа из ЕУ ће бити укинута, између осталог на већину семенског материјала, стоку и живину за приплод, ћурећа и гушчија јаја за приплод.

Царина се укида и за компоненте за сточну храну попут соје, сојине сачме, сточног квасца, јужно воће, производе за исхрану деце, етерична уља, храну за псе и мачке, сиреве, свеже и смрзнуте морске рибе, оријенталне зачине, рибље брашно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво