Рецепт за бољу зараду малинара и берача

Елементарне непогоде сваке године узимају данак произвођачима малина, чији засади, посебно они старији, дају знатно ниже приносе. Држава субвенционише набавку сертификованих садница, а поједини воћари тврде да се повећањем приноса квалитетним садним материјалом може изборити на све захтевнијем тржишту.

Поред шест и по хектара старих засада, Владе Станковић одлучио је да прошле године повећа производњу малина за један хектар, али сертификованим садницама српског виламета.

Каже да га је род те сорте, за коју је саднице набавио у Радаљеву и за њих добио субвенције државе, вратио на златна времена малинарства.

"Овај малињак и млади малињаци, које сам ја код колега обилазио, видео, значи, који су посађени прошле године, они ће дати дупло већу количину рода. Има још једна ствар, овај малињак је опремљен системом за наводњавање, овај малињак се уредно ђубри. У овај малињак је одрађено све што су стручњаци могли да кажу", каже Владе Станковић, произвођач из Миросаљаца.

Већи принос, доноси већу зараду, а Влада Србије је са Институтом за воћарство у Чачку покренула пројекат подмлађивања малињака.

"Сертификован садни материјал безвирусни, који ће држава да помогне да набаве пољопривредни произвођачи са субвенцијама од педест до шездесет пет посто, у зависности да ли је реч о девастираном подручју или је реч о средини која има опште услове функционисања", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Зарада за бераче 

Малине нису извор прихода само за произвођаче у Западној Србји.

Када стигне род у малињацима Станковића у Миросаљцима, допутује стотинак берача из свих делова Србије, али и Републике Српске.

А међу берачима брачни парови, па чак и породице. Различите генерације под отвореним небом раде са истим циљем.

"Ја радим и за децу и за кућу и за све. Ја и супруг", каже Славка Бацић, из Шида, а Саша Томић истиче да је топло, али да се да издржати.

"Сад неко породично троши, неко за летовање, неко за одмор и тако то", каже Данијел Ивковић из Ћурпије. Ракић Бране из Рудог каже да заради за струју, за храну, јер код њега не ради ништа и да су све фабрике позатваране.

Зато се доброј сезони радују и произвођачи и берачи, јер се последице лоше године осете и ван ариљског краја, као и у свим делатностима где се потроши зарађени новац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара