Брза пруга Београд–Будимпешта пример добре сарадње Србије и Кине

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са делегацијом НР Кине, коју предводи Нинг Ђиџе, потпредседник Националне комисије за развој и реформе НР Кине, о реализацији пројекта брзе пруге Београд–Будимпешта, који је део глобалне иницијативе "Појас и пут".

Зорана Михајловић је истакла да Србија и Кина имају посебне пријатељске и билатералне односе, захваљујући сарадњи два председника, те да вредност тренутних заједничких пројеката износи пет милијарди евра, док је за потенцијалне пројекте планирано још толико.

"Модернизација брзе пруге од Београда до Будимпеште најважнији је пројекат у овом региону. Поносни смо што смо део глобалног пројекта 'Појас и пут', али смо поносни и на чињеницу да је НР Кина присутна не само у инфраструктури, већ и у другим капиталним пројектима и што нам кинески партнери преносе своје знање, искуство и нове технологије", рекла је Михајловићева, наводи се у саопштењу њеног министарства.

Додала је да би због регионалног значаја ове пруге било добро укључити и друге две државе – Северну Македонију и Грчку у пројекат брзе пруге, чиме бсимо добили озбиљан коридор Будимпешта – Београд – Скопље – лука Пиреј.

"Стратешко опредељење Србије је регионално повезивање и спремни смо да пружимо подршку да се ове две државе укључе у поменути железнички коридор. Завршили смо путни Коридор 10, а завршетком железничког допринећемо привредном расту земље и бољем стандарду грађана, што нам је и главни циљ", рекла је Михајловићева.

Нинг Ђиџе истакао је да су односи, сарадња и политичко поверење између две државе све интензивнији и бољи, те да пројекат модернизације брзе пруге представља одличан пример сарадње свима у региону.

"Уз заједничке напоре и подршку, изградња деонице брзе пруге кроз Србију добро напредује. Очекујемо да 2020. буде готова деоница од Београда до Старе Пазове и да започне изградња треће деонице од Новог Сада до Суботице. Драго нам је да се кинеска технологија и опрема користе у реализацији овог важног пројекта. Искрена захвалност Влади Србије на снажној подршци", рекао је Нинг Ђиџе.

Састанак је одржан у оквиру Осмог сусрета Трилатералне радне групе Србије, Мађарске и НР Кине за пројекат реконструкције и модернизације брзе пруге Београд–Будимпешта, који се данас одржава у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи