Уређивање области телекомуникација

У наредној години приоритет Министарства за телекомуникације и информатичко друштво уређивање стратешког оквира за ту област, најављује министарка Јасна Матић. У току израда стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма.

Министарство за телекомуникације и информатичко друштво у наредној години акценат ће ставити на уређивање стратешког оквира за ту област, а посебно на израду акционих планова, изјавила је Танјугу министарка за телекомуникације Јасна Матић.

У развој информационог друштва укључен је велики број државних органа и институција, па је за постизање потребног нивоа хармонизације неопходно да постоје квалитетни плански документи, указала је Матићева.

"На почетку 2009. године отворићемо јавну расправу о Стратегији за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Србији", нагласила је министарка за телекомуникације .

Према њеним речима, почетком наредне године Министарство ће довршити израду Нацрта закона о електронском документу, а затим ће израдити и подзаконска акта која ће бити предвиђена Законом о електронском документу.

"Тиме ћемо допунити законодавни оквир који омогућава да електронски документ буде оригинал", додала је Матићева.

Фискална децентрализација

"У току 2009. године окончаћемо и пројекат из Националног инвестиционог плана - фискалну децентрализацију, којом ће се локалним пореским администрацијама у већини општина обезбедити информациони систем", напоменула је министарка.

Говорећи о резултатима у 2008. години, она је подсетила да је Министарство дало сагласност РАТЕЛ-у за израду правилника који регулишу изузетно важна питања и представљају велики помак на тржишту телекомуникација.

"Ови правилници су довели до либерализације тржишта великопродаје интернета, а треба и да доведу до пада цена интернет услуга", навела је Матићева и подсетила да је Влада усвојила измене Плана намене фреквенцијских опсега, што представља отпочињање процеса увођења ЦДМА технологије код нас.

Матићева је објаснила да је реч о фиксној бежичној технологији, која ће омогућити добијање телефона грађанима који га још немају, пре свега у руралним деловима.

"Покренули смо израду Стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма", додала је министарка и нагласила да је основана посебна радна група за развој електронске управе која треба да доведе до формулисања стандарда по којима ће се развијати ИТ инфраструктура и софтвер у оквиру органа државне управе.

Први резултат те радне групе је организован прелаз свих институција Владе Србије са .gov.yu домена на домен .gov.rs, нагласила је Матићева.

Усклађивање с прописима ЕУ

Према њеним речима, у оснивању је радна група која ће бити задужена за израду закона о електронским комуникацијама, који треба да доведе до усклађености нашег законског оквира у тој области са директивама ЕУ из 2002, што ће представљати напредак у односу на садашње стање усклађености са директивама из 1998. године.

Нацрт закона о поштанским услугама упућен је Скупштини, и налази се на дневном реду текуће редовне седнице. који такође доприноси усклађености нашег законског оквира у тој области са директивама ЕУ из 2002. године.

Министарство за телекомуникације и информационо друштво спровело је јавну расправу о Нацрту акционог плана за спровођење Стратегије развоја телекомуникација у Србији од 2006. до 2010. године, који треба да буде усвојен на Влади до краја ове године, истакла је министарка.

У Нацрту акционог плана су прецизно одређени носиоци који ће бити укључени у реализацију развоја телекомуникација, као и рокови који се морају испоштовати, додала је министарка за телекомуникације.

Оно што је било на листи наших приоритета и што смо урадили је да смо започели реализацију пројекта Е-Србија. Прво што смо спровели јесте да је "Пошта Србије" постало прво сертификационо тело за издавање електронских потписа, подсетила је Матићева.

Пројекат "Информациони систем Владе Републике Србије"

"Друга битна ствар је да је Министарство спровело Јавну набавку за реализацију пројекта "Информациони систем Владе Републике Србије", рекла је Матићева.

Кроз поступак јавне набавке на тендеру, уговор за реализацију добио је конзорцијум предузећа "Спинакер њу технолоџиз", члан "Комтрејд групе" и Телеком Србија.

"Значај пројекта је да ће највиши представници извршне власти свакодневно користити модерне технологије, чиме ће и сами боље разумети улогу информационих технологија и потребу њеног коришћења у пословима управе", објаснила је Матићева.

"Оно што у 2008. нисмо стигли да урадимо јесте да оснујемо Агенцију за поштанске услуге, пошто нажалост не можемо да добијемо кадровска решења на нивоу Владе", закључила је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи