Словенија отворена за српске раднике

Националне службе Србије и Словеније потписале су Протокол о трогодишњем запошљавању наших радника у тој земљи, који регулише административна питања на захтев страног послодавца и штити радна права наших радника. Слични споразуми најављени су и са Малтом и Катаром.

Ако сте добар варилац, електричар или возач са Ц дозволом, Словенија је отворена за наше раднике.

"Прве године сте везани код послодавца који вас је примио, а онда можете да промените посао или струку у наредне две године. Просечне бруто зараде у Словенији су око 1.500 евра. Радници који долазе из Србије су добри и имају сва права као и словеначки", рекла је директорка Националне службе запошљавања Словеније Мавриција Батич.

Директор Националне службе за запошљавање Србије Зоран Мартиновић каже да у Словенији ради велики број људи из наше земље. Према његовим речима, прошле године је издато близу 10.000 радних дозвола.

"Ове у првих шест месеци издато је 6.000 хиљада, а званично се преко националне службе у Словенији запослило само 15 лица", изјавио је 

Министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић сматра да је Србија отворена земља у којој свако бира где ће да ради, али да наша држава ствара стратегију за дугорочан останак младих.

"Више није приоритет да се у нашој земљи само склапају машине или алати, већ да мала и средња предузећа раде за велике фирме и да све буде направљено овде, односно носи знак 'made in Serbia'", нагласио је министар Ђорђевић.

Економска стратегија треба да створи кластере и покаже инвеститору где је најповољније улагати. У склопу тога, треба школовати раднике који ће одмах наћи посао у тим фабрикама. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво