Фискални савет: Влада предвиђа избалансирани буџет

Нацрт Фискалне стратегије за 2020. годину са пројекцијама за 2021. и 2022. предвиђа добро постављени фискални дефицит од 0,5 одсто БДП-а и макроекономску стабилност, саопштио је данас Фискални савет на конференцији за медије.

"Нацрт прописује одговарајући, низак фискални дефицит који гарантује макроекономску стабилност и представља добар основ за израду буџета", рекао је председник Фискалног савета Павле Петровић.

Ово су добри циљеви ако влада буде стајала иза свог документа, рекао је Петровић и додао да је кључно да влада остане при том плану.

Истакао је да је предвиђено смањивање јавног дугa за два процентна поена БДП-а годишње и да се дуг приближава нивоу од 45 одсто БДП-а у 2022.

"Влада пrедвиђа избалансирани буџет у следеће три године, што ће омогућити даље смањивање дуга и да се приближи нивоу од 45 одсто на крају овог периода, што треба да обезбеди макроекономску стабилност", нагласио је Петровић.

Фискални савет је званично објавио мишљење на нацрт Фискалне стратегије за 2020. годину са пројекцијама за 2021. и 2022. годину.

Планиран је низак фискални дефицит од 0,5 одсто БДП-а у средњем року.

Јавни приходи и расходи планирани су кредибилно односно нема изражених ризика, сматра Фискални савет.

Такође, пензије и плате у јавном сектору прате раст привреде, што је добро и једино одрживо решење.

Фискални простор је ограничен, нема новца за све најаве, а прави приоритети су инфраструктура и смањење пореског оптерећења зарада.

Највећи реформски изазови су платни разреди у општој држави и ЕПС.

Први пут после 2011. нацрт Фискалне стратегије припремљен је на време, истиче Фискални савет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво