Колико пара "Егзит" донесе Србији

Деветнаести "Егзит" фестивал почиње у четвртак на Петроварадинској тврђави, а до недеље на 40 бина и зона наступиће преко 1.000 извођача. Прошлогодишњи "Егзит" донео је српској привреди 13,3 милиона евра, не рачунајући знатну вредност међународне промоције Србије. Током "Егзита", кроз капије тврђаве прође преко 200.000 посетилаца, а истраживања показују да се део њих задржи и у другим деловима земље од два до четири дана.

"Егзит" племену ове године прикључиће се рекордних 60.000 страних туриста, из 90 земаља света. То значи да ће на овогодишњи фестивал доћи 30 одсто више странаца него лане.

Четрдесет одсто посетилаца је из Србије, а Новосађана на фестивалу има колико и посетилаца са других континената, свега десет одсто. Највише је странаца, углавном из региона и западне Европе – чак две трећине.

Статистика каже да је њих 90 посто у Новом Саду само због "Егзита", од којих је половина први пут у том граду.

Већ 16 година детаљно се анализира где троше свој новац.

"Просечан посетилац троши преко 400 евра у Новом Саду, на смештај, забаву, храну, пиће, улазницу и тако даље. Да посетиоци западних земаља троше чак и више, негде близу 600 евра", рекао је Предраг Окановић из новосадског Тим центра.

Али већина страних туриста пре и након "Егзита" свој одмор планира у Србији, поготову ако су на новосадску плажу Штранд стигли из Аустралије или Израела.

"Био сам у Београду претходних пет дана. Људи тамо су веома фини, девојке су прелепе, а и град је веома леп. Тако да ми се Србија веома допада", испричао је Џулио Рендал из Аустралије.

Утицај и на имиџ земље 

Јони Кедами из Израела каже да ће након фестивала у Новом Саду остати још три дана.

"Био сам у Београду три дана. Препоручио сам и мојим родитељима да дођу овде. Воле да путују. Препоручио сам и својим пријатељима", рекао је Кедами.

Значајнији од новца је утицај 'Егзита' на имиџ целе земље, јер више од половине анкетираних каже да им се због њега поправило мишљење о Србији. Тако мисле високообразовани, јер чак 80 одсто посетилаца фестивала има факултетску диплому.

"Тек 20 посто људи на фестивалу нема факултет или не студира, што је заиста ван свих стандарда за Србију. Тако да та нека предрасуда да на Егзит долазе људи који су само за забаву и који уживају у дрогама итд., мислим да не стоји", навео је Окановић.

Поред хотела, зараду од смештаја имају и власници станова, а до сада је попуњено 91 одсто капацитета. Чак 3.500 места има у кампу, где су први посетиоци већ стигли и не сумњају да их у наредна четири дана очекује један од најбољих фестивала света.

"Биће одлично. Има много извођача, много људи, много узбуђења у ваздуху", очекује Михаел Хаим из Израела.

"Егзит" је прошле године привреди донео 13,3 милиона евра, тако да је од његовог оснивања, за 19 година, Србија приходовала више од 160 милиона евра.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво