Смедерево на "тихом ходу"

Од свих градова у Србији Смедерево највише осећа последице светске економске кризе. Највећа фабрика у граду, железара "Ју ес стил" која је, као највећи српски извозник, покретала град, половином јануара обуставиће највећи део своје производње.

Скоро шест хиљада радника "Ју ес стила" и 20 хиљада чланова њихових породица забринути су због тренутне ситуације у компанији. Саопштено је да обе високе пећи железаре прелазе на такозвани тихи ход, последњу фазу пред потпуно гашење.

У Смедереву кажу да ће се ефекти кризе у читавом граду осетити у првој половини следеће године, јер ће се штедети на много чему.

Саша Јаковљевић у железари ради 20 година. Каже да памти тешка времена кроз која је компанија раније пролазила и нада се да је ово само још једна пролазна криза. Месечно за отплату кредита мора да одвоји 100 евра, па ће, због мање зараде, кућни буџет морати да прекраја.

"Пре свега нећу моћи да возим ауто онолико колико сам возио, нећу моћи да купујем нешто што сам куповао до сада, али мислим да ћемо се извући из тога", каже Саша Јаковљевић.

Свака промена у компанији прво се одрази на промет на пијаци, у продавницама и кафићима.У трговинама кажу да се промет већ смањио за петину. Ипак, најтеже би, сматрају, могло да буде у фебруару.

У железари су људи радили прековремено и то се добро плаћало. Сада је то укинуто и то се осети. Људи немају пара, осећа се то, раде чекови, картице, пара све мање има, каже пословођа Бисерка Родић.

Када људи штеде на храни, није чудно што се мање друже по кафићима. Раније је била традиција да се петком долази у кафиће, нарочито они који раде у "Ју ес стилу", али сад тога више нема, чак ни викендом, кажу власници кафића.

И поред свега што се дешава у "Ју ес стилу", оптимисти верују да ће се у Смедереву ускоро поново добро живети.

"Није ово први пут да се висока пећ ставља на тихи ход, а то значи увек смањен промет и једноставно то нам је судбина наредних три, четири месеца", каже градоначелник Смедерева Предраг Умићевић.

Припреме за дочек Нове године у Смедереву увелико трају. Деца се, по обичају, радују, а и старији се надају да ће, упркос лошим прогнозама, ипак донети боље дане.

За разлику од ранијих година, славље ће, кажу, бити скромније. Такорећи, на тихом ходу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво