Енергетски споразум добар за Србију

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао да је Споразум о енергетској сарадњи са Руском Федерацијом добар аранжман за Србију и да различити политички ставови о том споразуму унутар владајуће коалиције нису дестабилизовали Владу.

"Практично све дилеме у оквиру енергетског споразума са Русијом су отклоњене. Србија је добила гаранције за инвестиције у НИС и, чак, за Србију повољне услове евентуалног раскида уговора", истакао је премијер Мирко Цветковић у интервјуу Танјугу.

Цветковић је, међутим, указао да је изношење у јавност детаља разговора са Русима лоше утицало на преговарачку позицију Србије.

Поред тога, нагласио је премијер, највећи део питања, који су истакнути као основ за излазак потпредседника владе Млађана Динкића и његових сарадника из српског преговарачког тима, "могао да буде решен и, показало се, јесте решен".

"Због тога мислим да је то био погрешан потез, али свако, наравно, има своје политичке ставове. Ја не мислим да је то дестабилизовало Владу", рекао је Цветковић и додао да ће се за две године видети да ли је, како критичари тумаче, направљена грешка што је овај аранжман склопљен.

Руси сматрају да су претплатили НИС

Цветковић је рекао да многи истичу да је цена за НИС у износу од 400 милиона евра мала, пошто није постигнута на тендеру, него је унапред одређена, али је скренуо пажњу на чињеницу да је у међувремену, што је изгледа многима "промакло", тржишна цена нафтних компанија у свету драстично пала због светске кризе.

Премијер је обелоданио да је у току преговора изнета процена руске стране да је вредност акција "Гаспрома", али и осталих нафтних компанија где спада и НИС, пала четири пута услед глобалне кризе, због чега они сматрају да су преплатили НИС.

Подсетио је да је на снази међународни уговор којим је продајна цена за НИС од 400 милиона евра била гарантована.

"Дакле, питање да ли је аранжман добар са становишта цене или не, у великој мери је академско. Ја мислим да смо направили добар аранжман", рекао је Цветковић.

Одговарајући на питање колико ће средстава од продаје НИС-а припасти Војводини, Цветковић је објаснио да покрајини, према договору, припада 50 одсто прихода од продаје предузећа са територије Војводине, а да, с друге стране, буџет Војводине, према Уставу Србије, мора да износи седам одсто од буџета Србије.

Због рестриктивне политике, Влада није могла да напуни буџет Војводине за 2009. годину са седам одсто из републичке касе, јер трансфери покрајинском буџету износе пет одсто, заједно са њиховим приходима, навео је Цветковић и додао да се недостајућих два одсто отприлике поклапа са још 40 одсто продајне цене НИС-а.

На Влади је због тога договорено да се 50 одсто од продајне цене НИС-а допуни из прихода од продаје те компаније, како би се испоштовала уставна обавеза о седам одсто прихода републичког буџета.

Та сума се поклапа са отприлике 90 одсто цене НИС-а, што је око 360 милиона евра, да им допунимо из тог извора, а не из извора текућих прилива републичког буџета, објаснио је премијер.

Сарадња Владе и НБС у функцији заједничког циља 

Говорећи о најављеном потписивању Меморандума о сарадњи Владе и НБС који би регулисао међусобну одговорност за мере на одржавању макроекономске стабилности земље у наредном периоду, Цветковић је рекао да је то био захтев ММФ-а и оценио да је то добар предлог, јер ће обе институције бити у функцији заједничког циља.

Пошто је НБС задужена за вођење монетарне политике, а Влада креира економску и спроводи фискалну политику, то значи да монетарна политика централне банке мора да се уклопи у економску политику Владе, објаснио је премијер.

Председник Владе је оценио да се у протеклих неколико месеци показује боља сарадња и координација између Владе, Министарства финансија и НБС, него што је то било у претходном периоду.

"Ми и морамо заједно да се боримо, јер је привреда наша заједничка, морамо да радимо на томе. Ми не смемо да бранимо курс по сваку цену, нереалним нивоом, нетржишно, али исто тако се не смеју дозволити велике дневне осцилације курса", казао је премијер.

Коментаришући замерке да је много средстава потрошено из девизних резерви за одбрану курса динара, Цветковић је указао да сама реч "потрошено" показује неразумевање тог процеса, јер те паре нису бачене.

"За те девизе су купљени динари, ти динари су повучени са тржишта, а сутра за те динаре може да се купе назад девизе", објаснио је премијер Србије, који важи за економског експерта и врсног познаваоца макроекономских кретања.

Нова поскупљења

Одговарајући на питање да ли грађани да очекују нова поскупљења у 2009. години и то оних цена које су под контролом државе, Цветковић је рекао да ће једино поскупети телефонски импулси за 35 одсто од Нове године, што је већ најављено, иако је било захтева да поскупљење буде дупло веће.

Цене комуналних услуга, које зависе од кретања енергената, као што су даљинско грејање и јавни превоз, пратиће цену нафте на светском тржишту, што може да значи да ће се она смањивати или повећавати, навео је председник Владе.

"Остале цене комуналних услуга неће се померати, изузев у складу са инфлацијом, а она је планирана на око осам одсто", напоменуо је он.

Да ли је Влада Србије могла боље да се припреми за долазећу кризу, како би пре свега заштитила грађане - на то питање премијер одговара да је у овом моменту Влада учинила на том плану "највише што се може, јер је предложени буџет на граници одржања, упркос томе што нама изгледа да је мало то што имамо".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво