Мали: Нови циклус инвестиција утицаће на даљи раст економије

Министар финансија Синиша Мали рекао је у Лондону, на Блумберговом "Форуму о развоју нових тржишта и перспективама у 2019. години", да ће најављени нови инвестициони циклус у Србији помоћи даљем расту српске економије. 

Синиша Мали је говорио на панелу о изазовима са којима се сусрећу земље у развоју, где је истакао да је Србија прошле недеље на Лондонској берзи имала најуспешнију емисију обвезница у историји Србије. 

"Ми смо прошле недеље имали најуспешнију емисију обвезница икада, овде на Лондонској берзи, где смо добили никада јефтинији новац, а којим смо вратили старе доларске дугове", рекао је Мали.

На том примеру је, каже, показао саговорницима на форуму колико је српска економија ојачала у последњих неколико година. 

"Сви учесници панела су се сложили како наше економије треба да расту у будућности и ту је посебно важан велики инвестициони програм који ће радити држава у наредне три до четири године", каже Мали.

Инвестициони циклус ће се базирати, наводи, на улагању у инфраструктууру која је Србији неопходна.

У питању су улагања, наводи, у изградњу канализационе и водоводне мреже, фабрика за пречишћавање воде, као и за завршетак и асфалтирање локалних и регионалних путева.

Такође, наводи, новац ће бити уложен у завршетак реконструкције железничких пруга у Србији, изградњу метроа и Националног стадиона.

Ти пројекти, истиче, треба да буду "кичма нашег раста у наредном периоду".

Министар је рекао да раст директних страних инвестиција у првих пет месеци за 17 одсто већи у односу на исти период прошле године, и да је то основа даљег развој економије Србије.

Мали додаје да Србија има више новца у буџету него раније, што даље омогућава веће плате и пензије. "И то је најздравији и најбољи, и једини пут развоја српске економије у будућности" истакао је Мали.

Српски министар је говорећи на Блумберговом панелу, између осталог, учеснике подсетио на структурне реформе које је Србија започела и на резултате фискалне консолилдације.

"Имамо трећу годину заредом раст, а у прошлој години раст БДП-а је износио 4,3 процента што је било највише у задњих десет година", рекао је Мали обраћајући се учесницима форума.

Српски министар финансија је рекао да се традиционална тржишта у свету, тржиште јефтине радне снаге и традиционалне пољопривреде, у задњих 10 до 15 година променило.

Као пример је поменуо компанију "Алибаба" као предводника иновација у свету и онога што Кина чини у склопу 4.0 револуције широм света.

Такође, српски министар је подсетио да је у Србији у задњих пет година отворено више од 180 фабрика, али да се истовремено у нашој земљи говори о актуелним светским темама попут обновљивих извора енергије.

"Сада у Србији говоримо о 4.0 револуцији, вештачкој интелигенцији и роботици. Радећи на структурним реформама не смемо пропустити прилику да постанемо лидери и део глобалне економије у 21. веку", рекао је Мали.

Мали је нагласио да је важно да се 4.0 светска револуција у области дигитализације прошири на све државе у свету и, такође, да је важно да се богатство у свету равномерно распореди на све земље света, како би грађани свих земаља пођеднако осетили бенефите глобализације.

Указао је да је Србија на чврстом путу ка чланству у ЕУ и навео бројне споразуме о трговини које наша земља има са различитим државама света.

Апострофирао је споразуме са Кином и навео да је наша земља део Иницијативе "Један појас, један пут".

На питање модератора панела, како односи Србије са Кином утичу на преговоре наше земље са Бриселом, Мали је рекао да се увек мора водити брига о сопственим националним интересима и да је важно да се структура инвестиција диверзификује, али да је ЕУ, "без сумње", највећи трговински партнер Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво