Београд у августу добија међународно пристаниште за бродове

Радове на изградњи међународног путничког пристаништа у Земуну, где је данас постављен први шип, обишили су министарка грађевинарства Зорана Михајловић и градоначелник Београда Зоран Радојичић који су најавили да ће Београд у августу добити ново пристаниште за бродове.

Вредност пројекта је 1,5 милиона евра, пристаниште садржи пристан, велики понтон, два мања понтона, два фиксна ослонца и 21 шип, од којих је први постављен данас.

Зорана Михајловић оценила је да се у последњих двадесетак година најмање говорило о улагањима у водни саобраћај и додала да су водни коридори подједнако важни као и железнички.

"Данас се поставља први шип и ми ћемо у августу имати завршено међународно путничко пристаниште. То за Земун, Београд и Србију значи много, јер желимо да будемо препознатљиви на мапи водних коридора у Европи", рекла је Михајловићева новинарима након обиласка радова.

Каже да отварање новог пристаништа говори о томе да се број туриста у Србији повећава, као и број крузера који пристаје у нашу земљу.

Најавила је да се у јулу отвара пристаниште у Кладову и подсетила да је су отворена два пристаништа у Доњем Милановцу и Голупцу.

"Ове године и наредне улажемо више од 200 милиона евра у водни саобраћај јер мислимо да у целом инвестиционом програму, који креће ове године, водни саобраћај је неискоришћен и потрудићемо се да његове потенцијале искористимо", подвукла је Михајловићева.

Радојичић: Изградња пристаништа у Земуну капитални пројекат 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић истакао је да је изградња међународног пристаништа у Земуну капитални пројекат који је настао као резултат сарадње Министарства, Града и општине.

"Реализација пројекта је почела у мају. Очекујемо да ће бити завршен до краја августа. Вредност пројекта је око милион и по евра и врло је значајно да ће отварање овог пристаништа повећати број туриста који долазе крузерима и бродовима", рекао је Радојичић.

У претходној години је, каже, у Београд пристигло 550 међународних крузера, а да се отварањем новог пристана очекују да ће се број крузера повећати на 750.

Исто тако, наводи, очекује да ће број туриста који су прошле године пристигли бродовима са 82.000 ове године порасти на више од 100.000.

Председник општине Земун Дејан Матић каже да је данас велики дан за општину, која на изградњу пристаништа чека деценијама.

"После великог труда, данас постављамо први шип који ће чинити конструкцију будућег пристаништа. Ово ће бити друго пристаниште у Београду за бродове и крузере", рекао је Матић.

Уз изградњу пристаништа, Матић је рекао да општина у граду изводи и друге радове – уређење путне инфраструктуре, сређивање 60 фасада, санација земунске куле, а за следећу годину је најавио и реконструкцију Главне улице.

Руководилац радова Јован Јовић објаснио је да ће будуће међународно пристаниште у Земуну имати пристан, велики понтон, два мања понтона, два фиксна ослонца и 21 шип.

Указао је да су понтони 1 и 2 изграђени, да је велики понтон завршен 70 одсто, да су мостови у завршној фази и процењује да ће радови бити завршени и пре договореног рока.

"Инвестициони циклус биће замајац раста БДП-а"

Велики инвестициони циклус који је недавно најавио председник Александар Вучић биће прави замајац раста БДП-а, оценила је Михајловићева. 

Министарка је најавила да ће инвестициони циклус обухватити и инвестиције у инфраструктуру, те да ће само ове године вредност инфраструктурних пројеката износити око пет милијарди евра.

Одговарајући на питања новинара током обиласка радова на изградњи међународног путничког пристаништа у Земуну, Михајловићева је рекла да ће у наредних неколико година вредност инвестиција у области инфраструктуре бити 15 милијарди евра.

"На сваких пола милијарде евра који се уложи у инфраструктуру, пре свега у инвестиције, нама за један до 1,5 одсто расте БДП. То је важно за нова радна места, да можемо брже да се развијамо и у свим другим областима", рекла је министарка.

Од пројеката који ће бити део инвестиционог циклуса, издвојила је Моравски коридор чија изгадња почиње у јулу.

Додала је да ће сутра у парламенту то министарство бранити закон о Моравском коридору.

Михајловићева је истакла да ће Моравски коиридор осим изградње ауто-пута, подразумевати и уређење Мораве и свих њених притока, као и изградњу телекомуникационог коридора.

Нагласила је да ће то бити једини и први ауто-пут који ће спојити централну Србију и повезати коридоре 10 и 11.

"Моравски коридор је важан за централну Србију, је ако нема тог пута не можемо обезбедити за сва места у том делу земљеи, а то је за више од пола милиона људи могућност да сутра долазе инвеститори, који долазе када имају уређену инфраструктуру", објаснила је Михајловићева.

Најавила је да током лета почиње изградња ауто-пута Сремска Рача–Кузмин, затим на јесен и брзе саобраћајнице Рума–Шабац и Шабац–Лозница.

Најавила је и изградњу аутопута Ниш–Приштина односно деонице Ниш–Плочник од 37 километара који ће почети да се гради крајем ове или почетком следеће године.

Инвестициони циклус, како је рекла, подразумеваће и улагање у железницу, деоницу на брзој прузи ка Мађарској и улагања у нови аеродром Краљево.

Каже да ће инфраструктурни циклус осим железничке и путне инфраструктуре обухватити комуналну и социјалну инфраструктуру и све оно што се ради у области пољопривреде, здравства, школства.

Додаје да се процењује да ће све то бити вредно више од 10 милијарди евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво