Чадеж: Улагање у инфраструктуру начин да се стручњаци задрже у Србији

Између пет и десет милијарди евра – толико би требало да буде вредан нови инвестициони циклус у земљи, чије је покретање председник Србије најавио пре краја године. Требало би да буде завршен за четири или пет година, а базирао би се на капиталним инфраструктурним пројектима. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да инвеститори долазе тамо где је развијена инфраструктура.

Марко Чадеж је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је Србија у протеклих десет година морала прво да дође до стабилне економске ситуације у којој има средства, да би са партнерима из ЕУ могли да се раде велики инфраструктурни пројекти.

"Борили смо се са другим изазовима раније – како да смањимо јавни дуг, како да смањимо број незапослених. То су ствари које сте прво морали да решите да би се створили услови да имате новац, као што га сада има у буџету, да можете да издвајате за велике инвестиционе пројекте", навео је Чадеж.

Истакао је да, када су поплаве у питању, показује се колико деценија је Србији недостајало такво веће инвестиционо улагање у инфраструктуру.  

"То нису само ауто-путеви, није само струјна мрежа. То је и канализација, колектори и пречистачи за воду. То је читав низ који омогућава да нормално можете да функционишете. Тамо где је инфраструктура развијена, тамо су фабрике и дошле. Осамдесет посто од 200 фабрика које су отворене у протекле две године у Србији је уз главне коридоре, са развијеном мрежом локалних путева, дигиталним мрежама, уз све оно што је потребно инвеститору", истакао је Чадеж.

Инвеститори долазе тамо где је добра инфраструктура 

Према његовим речима, Златиборски округ годинама "није видео" инвеститора јер нема добру инфраструктуру. 

"Људи одлазе из крајева где нема инфраструктуре и где нема инвеститора. Ако желимо да их задржимо, морамо да инвестирамо", додао је Чадеж.

У Србији, каже, ради око 15.000 грађевинских компанија, што је важно за велике инфраструктурне пројекте. 

"Радиће и домаће и стране фирме заједно. ТЕНТ Обреновац радили су 'Хитачи' и 'Јединство' из Ужица. Скоро 100 компанија радило је деоницу Прељина на ауто-путу. Ту је још стотине домаћих компанија, које праве материјал", навео је Чадеж.

Додаје да је прошла година била рекордна када је у питању грађевинска индустрија, а у овој години та индустрија бележи раст од 13 посто.

"Грађевинска индустрија постаје и покретач раста БДП-а. Важна је анализа главног економисте Светске банке Лазара Шестовића да сваких 500 милиона добро уложених у инфраструктуру доноси један проценат више у расту БДП-а", истакао је Чадеж.  

Брже усклађивање система образовања 

На питање да ли имамо радну снагу за такве велике пројекте, Чадеж каже да можемо да одговоримо на тај изазов, али да мора брже да се ради на усклађивању система образовања, на чему, наводи, Влада Србије ради.

"Бојим се да ако будемо спори у мењању нашег образовног система, у томе какве стручњаке производимо, да ћемо врло брзо остати у немогућности да изведемо велике инфраструктурне пројекте. Када имате посла овде, онда ћете наравно пре остати овде да радите. Ако држава крене да улаже у велике пројекте, значи да имате могућност да те стручњаке задржите овде", навео је Чадеж.

Коментаришући то што је еврообвезница Србије емитована на Лондонској берзи по изузетно ниској каматној стопи и то што је Србија скинута са "сиве листе" ФАТФ-а, Чадеж каже да када једна земља добије тако ниску премију ризика, онда то довољно говори, не само о томе да ли је ниска премија ризика, него како вас инвеститор види у наредних пет година.

"Инвеститор купује ваш бонд због будућности. Купује своју претпоставку да ће овде бити економског раста", закључио је Чадеж.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Irigacija i navodnjavanje su alfa i omega svake zemlje

Bez planskog irigacionog sistema i sistema navodnjavanja drzava ce uvek da dise na skrge.

(уторак, 25. јун 2019, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Ja smatram

Da su ovo samo fraze.

(уторак, 25. јун 2019, 09:56) - anonymous [нерегистровани]

Tehnologija

Naravno da treba da se napravi kanalizacija i prečišćavanje ali je prioritet TEHNOLOGIJA i KNOWHOW, razvoj i proizvodnja, tipa:

1. rudarstvo u kosmosu
hyperloop
quantum computing ...