Велики потенцијал за сарадњу српске у француске привреде

Робна размена Србије и Француске премашиће ове године милијарду евра. Пред долазак француског председника Емануела Макрона све више је и француских фирми које су заинтерсоване за сарадњу у информатичким технологијама, саобраћају и рударству. Француски амбасадор Мондолони каже да охрабрује сарадња француских компанија са Србијом и да је посебно интересантно улагање у обновљиве изворе енергије.

Србија је пред новим индустријским циклусом и новом индустријском политиком. То подразумева и улагање у руднике са циљем да рударство учествује у домаћем бруто производу са пет процената.

У министарству енергетике најављују отварање налазишта Јарадита и Чукару Пеки код Бора, па је логично све веће присуство страних компанија.

"Сада када виде убрзање отварања рудника то виде и ове пратеће фирме из рударског и геолошког сектора и зато долазе. Долазе због Србије долазе због амбијента који смо створили због могућности улагања. То је једноставнна математика", рекао је Стевица Гађански, државни секретар Министарства енергетике.

Дигитализација је почела прво у преносу података кроз етар, али завршава се и у земљи, односно под земљом у руднику.

"Знате када копате морате бити сигурни шта ћете наћи, али пре копања то се компјутерски симулира јер је истраживање сувише скупо да би се радило на стари начин. Сада је ту 3Д симулација рудника и руда у тлу, и та технологија је интерактивна и отворена за више дисциплина. Ми радимо и са 'Зиђином' и 'Рио Тинтом' и ту је велика синергија и могућност да се и ваши стручњаци укључе у  те технологије", истакао је Раул Жакан, директор Геовиа Дасо система.

Претходница доласка француског председника у посету Србији су и француске компаније које доносе и високу технологију.

"Ми смо присутни у области железничке инфраструктуре у Србији, али већ су ту или сада долазе фирме које нуде високе технологије попут 'Шнајдера' или 'Дасија'. Коришћење геотермалне енергије у Србији је у повоју и ми се надамо када буде дошао председник Макрон средином јула да ће у тој области бити потписан неки уговор", навео је Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Србији.

Француска је у Србији и велики инвеститор и привредници обе земље сматрају да је пред нама огроман потенцијал у сарадњи и да нема опбласти у којој она не може бити повећана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи