Инвестициони циклус за развој Србије између пет и десет милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће пре краја године бити покренут нови и до сада највећи инвестициони циклус у земљи, вредан између пет и десет милијарди евра за развој и напредак Србије.

Александар Вучић је додао да ће тај инвестициони циклус бити завршен за четири или пет година и да ће подразумевати пројекте за развој целе Србије.

"Разговарао сам данас са председницом владе и министром финансија Синишом Малим, и пре Нове године изаћи ћемо са новим предлогом великог, до сада највећег, инвестиционог плана за развој и напредак Србије. Сада имамо први пут прилику да то урадимо", рекао је председник Србије новинарима обилазећи парк "Београда на води".

Каже да је било бесмислено 2012. или 2013. да се тако нешто покреће, јер се тада наша земља "давила и борила за ваздух".

Истиче да данас можемо то да урадимо, да ће бити уложен новац у велике и капиталне инфраструктурне пројекте и изразио очекивање да ће те инвестиције подићи привредни раст земље тако да ће бити више од пет или шест одсто.

Додаје да ће инвестиција бити у целој земљи и да ће бити улжено у канализацију, водовод, прециштаче за отпадне воде и све друго у чему заостајемо за Западном Еворопом.

"Затим у метро, ауто-путеве, пругу, железнички Коридор 10 до Прешева и Димтировграда... Све ћемо да завршимо у нарендих некоико година. Напоравићемо један нови план и велики програм који ће запослити целу Србију", исткао је Вучић.

Додаје да ће се радити са свим важним светским институцијама око формирања инвестиционог плана.

"Посебно ћемо да радимо у наредном периоду и са свим важним светским институцијама око формирања инвестиционог плана који ће бити убедљиво највећи у модреној историји, који ће верујем потпуно решити проблем незапослености", додао је председник Србије.

"Никад бољи економски резултати"

Истакао је да су економски резултати никада бољи и да ће Србија поново имати суфицит буџета, и то без обзира на велике расходе због враћања ранијих дугова, те да га једино брине питање Косова и Метохије.

"Србија ће поновио имати суфицит у буџету. То ће бити четврту годину на папиру, а трећу за редом, да имамо суфицит, иако смо имали једнокртане расходе, јер смо враћали дугове од пре десет година", навео је Вучић.

Ко год буде пролазио кроз Србију и кроз Београд знаће, каже, како је ово наоправљено и у чије време.

"Ово ће бити најлепши део Београда, када се појаве и торањ и шопинг мол и све другу зграде", рекао је председник током обиласка радова на уређењу Београда на води.

Србија и Београд ће много да зарађују и припремљене су многе ствари за туристе, навео је он и додао да је само туриста из Кине било 2017. године 50.000, а 2011. године 3.500, као и да се ове године очекује да их буде 180.000, а касније и више од 300.000.

"Трудимо се да доведемо највеће светске комапније. На пример, преговарамо са 'Луј витоном', 'Прадом', 'Гучијем'... Ако скупе компаније дођу онда ће велики број туристи из Азије, али и из региона хрлити у Београд, јер ће овде то моћи да купе по повољнијиом ценама", рекао је Вучић и истакао да ће то бити велика корист за Србију.

Поновио је да ће за Видовдан бити отворен аеродром Лађевци код Краљева за цивилни саобраћај, за мале авионе, а за годину дана и за велике авионе типа – А319 и А320, што је важна ствар за тај део земље.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво